https://imgix.femina.dk/media/article/klummeskribenter_dorthe.jpg
Selvudvikling

Redaktionschefen: Er du feminist?

1. marts 2018
af Dorthe Kandi
For mig handler ligestilling og feminisme ikke om, at vi skal være ens. Slet ikke. Det handler om, at vi skal have lige muligheder og selvfølgelig også have friheden til at vælge, hvad vi vil.
Jeg er feminist. Og jeg undrer mig altid over kvinder, der siger, at de ikke er feminister, eller kalder sig selv for ”dårlige feminister”, fordi de på den ene eller anden måde oplever, at de ikke er feminister på den måde, man ”skal være” det. Men netop det er de senere år blevet omdrejningspunktet for min kamp for feminismen. For mig handler ligestilling og feminisme ikke om, at vi skal være ens. Slet ikke. Det handler om, at vi skal have lige muligheder og selvfølgelig også have friheden til at vælge, hvad vi vil. Feminisme er frihed til at gå med bh eller uden. Til at vise sin krop frem i præcis så lidt eller meget tøj, man har lyst til. Til at få fire børn eller ingen. Til at tage tre ugers barsel eller tre års. Kampen for ligestilling og frihed handler for mig ubetinget om at afskaffe krav og begrænsninger for alle køn.
Det gør mig decideret trist, når kvinder (og mænd) fortæller andre, hvordan de skal være. Det betyder selvfølgelig ikke, at vi ikke kan diskutere vores egne og andres valg, men det skal være uden fordømmelse – for fordømmelse er ALTID undertrykkende. Det betyder jo heller ikke, at vi ikke kan kæmpe for noget. Vi kan jo netop kæmpe for mulighederne for, at kvinder kan gå hele vejen til direktionsgangene uden at møde modstand baseret på deres køn. Vi kan kæmpe for, at ambitiøse piger ikke nedladende eller beklagende bliver kaldt for 12-talspiger, og i stedet hylde ambitionerne og bidrage til, at ingen knækker halsen på dem. Vi kan kæmpe for lige løn for lige arbejde – for det er grotesk, at vi stadig ikke har det. Vi har masser at kæmpe for – men lad os ikke kæmpe mod hinanden. Der er og skal være plads til forskellighed, det er noget af det smukkeste ved at være menneske.
Dorthe Kandi Redaktionschef dorthe.kandi@femina.dk FÅ ET SMUGKIG I UGENS FEMINA I GALLERIET HERUNDER
https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også