Psykolog: Kvinder uden ego er nogle sure koste!
Selvudvikling

Psykolog: Kvinder uden ego er nogle sure koste!

17. februar 2014
af Lonnie Kjer
Foto: Privat
Når vi kvinder ikke tør være egoistiske, bliver vi uudholdelige. Hård melding? Ja måske, men jeg mener det faktisk, og jeg uddyber gerne, skriver Mette Holm. Læs klummen …

Kvinder uden ego er nogle sure koste!

Måske er du også en af de kvinder, der har rigtig travlt med at være superwoman på overfladen. Få det hele til at shine og spille ud ad til, men indad til ikke tager dig af dine følelser og dine behov.

Sådan oplever jeg nemlig rigtig mange kvinder, der kommer til mig i min praksis, har det.
De undertrykker deres behov og følelser. Tager sig sammen. Håber på, at manden, kæresten, kollegaen ser deres behov, og ellers lider de i stilhed. Når de så har lidt tilpas længe nok, går trykket af ballonen, og de bliver nogle sure koste. Og de er så trætte af den rolle, for de bliver gang på gang hende, de ikke vil være.

Læs også: Mandepanelet: Det bedste og værste ved kvinder

Mette Holm

Psykolog Mette Holm er terapeut, parterapeut og coach med speciale i kvinder, kærlighed, sexliv og parforhold.
Hun har sin egen praksis I Aarhus, og arbejder med terapi på 12. år.

• Uddannet Psykolog fra Aarhus Universitet
• Autoriseret ved Dansk Psykolog nævn
• Mette Holm er født I 1973, fraskilt og har 2 børn.
• Efteruddannet i Mindfulness & Skyggearbejde
• Har udviklet teorien Living Inside Out
• Har konceptet Indre & Ydre Skønhed i samarbejde med makeupartist og stylist Kenneth
• Adelhardt - se mere her

Det, der sker, er ret simpelt rent psykologisk. Når du undertrykker en følelse, forsvinder den ikke. Dybest set giver du den bare mere kraft. Jo mere du undertrykker dét, du kan mærke, jo voldsommere vil den blive, når den først slippes løs.

Når du ikke tør stå ved dine følelser, men skammer dig over dem, kan det skyldes, at du er utryg eller afhængig. Utryg ved andres holdning til dig eller afhængig af, at andre skal kunne lide dig. Begge dele er voldsomt hæmmende, og resulterer oftest i et negativt out come.

Det at give udtryk for dine følelser, og de behov, der følger med, er en vigtigt del af det at være menneske. Det kan for nogle virke egoistisk. Men min påstand er, at hvis du ikke tør være egoistisk, bliver du en sur kost.

Giver du andre ansvaret for dine følelser ved at forvente, at de skal "se" dig, og hvordan du har det - og desuden gøre noget ved det, så du kan få det bedre - så har du lagt magten over dit eget liv i andres hænder. Du opbygger forventninger til, hvordan andre skal tackle dig, og sker det ikke, bliver du skuffet eller krævende.

ER DU GOD TIL AT SIGE FRA? TEST DIG SELV HER!

At give ansvaret for dine følelser fra dig, er et udtryk for en meget lav selvtillid, og at
kærligheden til dig selv ikke er særlig stor. Jo mere du hviler i dig selv, jo mere du føler dig berettiget til at være den du er, jo bedre du føler, du kan tackle din egen verden og dine egen følelser … jo stærkere er du psykisk.

Nogle mænd vil her sikkert indvende, at de ikke synes, at vi kvinder gør andet end at give udtryk for vores følelser, og hvad vi synes, der skal ske med vores behov. Til det vil jeg indvende, at her er det gået galt. Her er kvinder blevet den kontrollerende furie, der, på baggrund af usikkerhed, har brug for at styre.

Det, du som kvinde skal turde, er at sætte ord på dine følelser og dine behov, når du mærker dem. Stå ved dem og vigtigst af alt - klar dem selv! Der er ikke nogen, der skal hjælpe dig af med et behov eller en følelse. Dejligt, hvis nogen gør det, men sker det ikke, er det dit ansvar. Og når du tager dette ansvar, så bliver du alt andet end hende den sure kost.

Tager du selv ansvaret for dine følelser, vil du styrke dit mod. Når du har ret til dine følelser, har andre også ret til deres. Din rummelighed bliver større. Du vil sprudle af selvværd. Dit livsmod vokser, og din livskraft forstærkes, fordi du lærer at have tillid til dig selv og dit eget følelsesliv.HER

Klik her og få et godt tilbud på et abonnement på Q

https://imgix.femina.dk/shutterstock_171638204.jpg

Læs også