https://imgix.femina.dk/media/ac31dc16cf0847cabb9210769e2167df.jpg
Selvudvikling

Parforhold: Din kærlighed er DIT ansvar!

26. juni 2012
af Malene Fich Weischer
foto: All Over
Føler du også, at du ikke får helt så meget som du har fortjent i dit parforhold? Så gør noget ved det....selv!

Parforhold: Din kærlighed er DIT ansvar!

Sidder du engang i mellem og kigger på din udkårne og tænker "hvis bare han kunne blive bedre til …., så ville alt blive meget bedre"?. Så er du bestemt ikke alene. For sådan er det i rigtig mange forhold. Vi sidder hele tiden og venter på hinanden, og ender som regel med at bruge utrolig meget tid på at være enten små-irriterede eller uforløste i vores behov. Men sådan behøver det ikke at være.

Parforholdet ender i forhandling
"Jeg har tit oplevet, både i min egen erfaring og hos mine kunder, at det med hvem, der har ansvaret, spiller ind i utroligt mange forhold", fortæller specialist i hverdagsmod, forfatter og foredragsholder Anja Vintov til Oestrogen.dk og fortsætter:
"I rigtig mange forhold sidder man egentlig og venter på hinanden og giver samtidig hinanden skylden for, at forholdet ikke rigtig flytter sig. Parforholdet bliver en forhandling om, hvem der gør hvad. Men det er en helt forkert indstilling. Hvis du savner noget i dit forhold, så er det DIG, der har ansvaret for at få gjort noget ved det og flytte dig lidt. ikke den anden", slår Anja Vintov fast.

Start med dig selv
I sin bog om hverdagsmod, "Flyt dig lidt - små skridt til store forandringer", har Anja Vintov hun et eksempel på lige præcis dét:
"En af mine klienter klagede over, at hun aldrig rigtig fik den opmærksomhed fra sin mand, som hun ønskede. Det var, som om han aldrig rigtig så hende og anerkendte hende. Jeg spurgte hende, hvordan hun anerkendte sig selv og gav sig selv opmærksomhed. Det viste sig, at hun altid havde dårlig samvittighed, når hun prioriterede sig selv. I mange år havde hun mærket et behov for at gøre nogle ting i fritiden for sig selv - alligevel havde hun aldrig fået gjort noget ved det. Hun havde ikke prioriteret sine personlige behov. Tiden var kommet til at lægge stilen om. Hun besluttede sig for at gøre lidt mere for sig selv. Og resultatet skulle snart vise sig: Efter et stykke tid havde hendes mand fuldstændig umotiveret vist hende den savnede opmærksomhed. Hvis vi synes, vi ikke er opmærksomheden værd, får vi den ikke. Så det bedste sted at starte, er at give sig selv det, man ønsker. "

Din adfærd smitter
Et andet typisk eksempel er lysten til at komme mere ud. Man kan jo bruge evigheder på at vente på, at ens mand gider at gå med i teateret. Men hvis det er dit behov, så gør noget ved det. Book billetter til jer begge to - eller tag selv af sted.
"Det, der jo altid sker er, at når den ene liver op og rent faktisk går ud og gør noget, så liver den anden jo også op. Det smitter", fortæller Anja Vintov.
"Din adfærd vil altså også påvirke din mands adfærd, men det kræver jo først og fremmest at du anerkender dine egne behov. Står ved, hvem du er og ved at dine behov betyder noget vigtigt for dig. "

Hvem har behovet?
"En sætning, der sammenfatter det hele, og som er mit daglige personlige og professionelle mantra, er "Den der har behovet, har ansvaret". For længere er den jo ikke. Hvis du savner noget i dit forhold, så har du selv ansvaret for at få det - og det ansvar kan ikke deponeres hos nogen andre end dig selv."


DU TAGER ANSVAR FOR DIT KÆRLIGHEDSLIV, NÅR DU:
1. Ikke skyder skylden på din partner for den situation, du befinder mig i, men gør noget ved det selv.

2. Erkender, at du kan tage 100 % ansvar for dine tanker, handlinger og resultater. - ikke kun 50% (for der skal jo være noget til ham også! - det er jo ikke kun mig....)

3. Når du tør give slip på behovet for at fikse og kontrollere din partner - og arbejde med dig selv i stedet.

4. Når du ikke dømmer dine partner for hans valg eller måden at håndtere livet på - men finder modet til at gøre tingene på din måde i dit liv.

5. Når du mærker dine behov og grænser - tør tale ærligt om dem og handle på dem. Også når der er noget på spil.

Du kan læse meget mere om hverdagsmod og om at tage ansvar for kærligheden og livet på Anja Vintovs hjemmeside, www.anjavintov.com.
Her kan du også købe hendes bog, "Flyt dig lidt - små skridt til store forandringer" med 25% rabat i hele juni måned.

Læs også