https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/august/sexisme-prim.jpg
Selvudvikling

Oplever du sexisme i hverdagen?

21. august 2013
af Malene Fich Weischer
foto: All Over
Hver dag oplever et stort antal kvinder at blive talt ned til på grund af deres køn. Det kan engelske ”Everyday Sexism Project” konstatere, efter de har sat fokus på problemet. Nu er de kommet til Danmark. Og de har brug for dig!

Her i Danmark bryster vi os som regel af, at være ret gode til ligestilling mellem kønnene. Men er vi nu også dét, når det kommer til stykket? Eller ligger der dybt indgroet i os et misforhold mellem mænd og kvinder?

Hvad er hverdags sexisme?
Det ønsker projektet "Everyday Sexism Project" at afdække. Projektet startede op i England for et år siden, hvor den britiske feminist Laura Bates satte sig for at indsamle andre kvinders oplevelser med sexisme. Responsen var overvældende, og projektet modtager nu 1000 historier om ugen om, hvordan kvinder møder sexisme. Det kan være at blive råbt efter på gaden. At få ubehagelige tilnærmelser. At blive nedvurderet af chefer eller kolleger på grund af, at man er kvinde. At blive krænket af mediefremstillingerne af kvinder. At være bange, fordi man føler sig fysisk underlegen i en konfrontation - eller bare fordi man går alene om aftenen.

Snerpede eller latterlige
"Når kvinder fortæller om denne type oplevelser, bliver de som regel kaldt snerpede eller latterlige. Derfor er det ikke rigtigt noget, man taler om. Det laver vi om på nu", siger talskvinde Irene Manteufel. Projektet går nemlig ud på, at kvinder anonymt kan komme med deres beretning om sexisme på en dertil indrettet hjemmeside. Og det ekstra interessante er, at projektet nu er kommet til Danmark.

Kom med din egen sexisme historie
projektets website har danske kvinder siden den 8. august kunne komme med egne beretninger om sexisme i Danmark. Og i skrivende stund tæller siden allerede flere hundrede beretninger. Dertil kommer alle historierne på projektets lukkede facebook-gruppe.

Målet er at vise, hvordan kvinder oplever sexisme på daglig basis, og at problemet er stort nok til, at vi skal diskutere det frem for at gøre hvert tilfælde til en individuel sag. I Danmark er det Dansk Kvindesamfund, der står for projektet:
"Hvis vi vil have ligestilling, og det vil vi, så er vi nødt til at skabe rammerne for, at det kan lade sig gøre. En af måderne at gøre det på er ved, at kortlægge de forhold - herunder sexismen i det danske samfund - der fortsat er med til at skabe kønsmæssige skævvridninger", siger næstforkvinde for Dansk Kvindesamfund Ulla Tornemand.

Se mere om projektet - og kom gerne med din egen historie - her:

Web: http://danmark.everydaysexism.com/

Facebook: https://www.facebook.com/groups/193006104196538/

Læs også