https://imgix.femina.dk/media/0005658550614445850487b395a317d7.jpg
Selvudvikling

Nye og anderledes terapiformer

21. april 2010
af Redaktionen
Du har sikkert hørt om traditionel psykoterapi, men har du mod på at udforske dit sind på utraditionel vis, findes der en hel verden nye, spændende terapiformer, som kan gøre dig klogere på dig selv

Hvis du har mod på at blive klogere på dig selv, er det bare med at kaste sig ud i terapiens forunderlige verden. Her får du en kort beskrivelse af fire helt anderledes terapiformer, som kan hjælpe dig på vej til et bedre og mere harmonisk liv.

MUSIKTERAPI
Musikterapi bygger på fornemmelsen af, at musik rører tanker om følelser. Musikken kan virke som medicin for krop og sjæl.

I receptiv musikterapi er patienten modtagende og lyttende og i aktiv musikterapi er patienten deltagende og udøvende. Musikterapi er kommunikation - en udveksling og kontakt gennem lyd og musik. Det kan ledsages af ord.

Det er videnskabeligt bevist, at musikterapi kan sænke stress, blodtryk og blodsukker, lindre gigt, dæmpe angst og depressioner og hjælpe psykotiske mennesker fra isolation.

Se mere på www.musikterapeuterne.dk


DEEKSHA
Deeksha er en meget kraftig energioverførsel, en healende energistrøm, som er "designet" til at katalysere vores proces mod den oplyste tilstand - den ubetingede fred.
Energioverførslen kan ske på forskellige måder, den mest almindelige er, at deeksha-giveren lægger hænderne på modtagerens hoved i cirka ét minut.

Folk oplever deekshaen meget forskelligt: nogle mærker en stærk fysisk varme, nogle en gennemstrømning af energi i kroppen eller en åbning af hjertet eller chakraerne, mens andre igen ikke oplever noget specielt.

Deeksha-energien ændrer på hjernens aktivitet. Aktiviteten i den forreste del af hjernen formindskes. Denne ændring fører over tid til et permanent gennembrud til den oplyste tilstand. Mennesker, som har fået deeksha jævnligt igennem et stykke tid, oplever blandt andet, at den indre støj, stress og spændinger gradvist forsvinder, deres relationer til andre mennesker bliver bedre, de bliver bedre, de bliver mere glade, lykkelige, harmoniske og fokuserede. Processen opleves for de flestes vedkommende også som meget intens, da den sætter spotlight på vores personlighedsstrukturer og de overbevisninger og mønstre, vi har med i bagagen, som en hjælp til at få renset ud i vores personlige materiale.

Se mere på www.oneness-danmark.dk

AYURVEDA
Ayurveda er et 5000 år gammelt sundhedssystem fra Indien, som hjælper med at forstå ens psyke og fysik. Inden for ayurvedaen mener man, at der findes tre kropstyper; vata, pitta og kapha. De fleste er primært en blanding af to af dem, mens den tredje er mindre fremtrædende. F.eks. kan man være en vata, der er påvirket af pitta. Vi skal helst kunne trække på alle tre, og når de er i balance, er vi sunde, raske og glade.

Vata er typisk tynde, forfinede mennesker med stor sensitivitet og kreativitet. De har gode evner, til gengæld er de fysisk skrøbelige. Pitta er midtimellem i højde og drøjde. De er styret af ild og kan have en tendens til at være aggressive, utålmodige og jaloux. De er gode ledertyper: viljefaste og stærke. Kapha er de store mennesker. De er rummelige og tålmodige og kan holde til lidt af hvert. Deres problem kan - modsat vata - være, at de mangler motivation.

Ved at kende sin kropstype og den styrke og svagheder har man mulighed for at komme i balance. Når man f.eks. ved, at vata er dominerende, er der to ting, man skal være opmærksom på: regelmæssighed og struktur. Som vata skal man f.eks. ikke gå i seng kl.21 den ene dag og kl.1 den næste. Vata-typerne kan have en tendens til at blive så engagerede, at de glemmer at spise, drikke og hvile, så de skal lære at tilgodese deres basale, fysiske behov. Kapha kan man balancere ved at sørge for at blive stimuleret og huske motion. Det er også vigtigt at spise magert og undgå for meget sukker og fedt - det trækker kapha ned og gør dem tunge.

Se mere på www.ressourcecentret.dk

SANDPLAY
Sandplay er en kreativ, psykoterapeutisk metode, som tager udgangspunkt i, at vi mennesker har en medfødt trang til at udtrykke os via symboler. Gennem sandplay kan vi bl.a. komme i kontakt med dele af psyken, der ikke har sprog, og give heling til ikke bevidstgjorte følelser og erfaringer.

Personen i terapi bearbejder sandet og placerer figurer i det. Sandbilledet kan rumme alle udtryk og følelser. Til slut tager terapeuten et foto af sandbilledet. Fotoet bliver gemt og danner grundlag for de opfølgende samtaler. Terapeuten tolker ikke billedet i første omgang, da det altid er klientens oplevelse, der tæller.

Metoden bygger på C.G. Jungs teori om, at mennesket indeholder en grundlæggende, reparerende kraft. Som et fysisk sår, der straks begynder at hele, når såret bliver plejet, er psyken også selvhelende, når den bliver tilbudt de rette terapeutiske vilkår.

Se mere på ritaebbesen.dk og dansksandplayinstitut.dk

Læs også