Selvudvikling
2. oktober 2009

Nye bryster efter brystkræft

Mere end 4.000 kvinder i Danmark rammes hvert år af brystkræft. Mange får i den forbindelse fjernet det ene bryst – men det betyder ikke, at man behøver undvære den vigtige kropsdel.
Af: af KIRSTEN WINDING •
https://imgix.femina.dk/media/c4435714a587425d95e80a4af9e7ad8d.jpg

FOTO: COLOURBOX

Næsten alle kvinder, der får fjernet et bryst på grund af brystkræft, bliver tilbudt at få lavet et nyt bryst - en såkaldt brystrekonstruktion.
- Man kan faktisk godt både fjerne brystet og lave rekonstruktionen i én og samme operation, forklarer overlæge og plastikkirurg Ann Udesen, der er ansvarlig for brystrekonstruktioner på Odense Universitetshospital.

Flere metoder
Den enkleste metode er den, som går ud på, at man først indopererer et tomt implantat under brystmusklen og huden, en såkaldt expander. Expanderen indeholder lidt saltvand og er indrettet således, at man langsomt kan fylde mere saltvand i den ved hjælp af indsprøjtninger i løbet af nogle uger. På den måde udvider brystmusklen og huden sig langsomt. Når brystet har fået den størrelse, det skal have for at ligne det andet bryst, fjerner man saltvandsimplantatet og erstatter det med et blivende implantat i silikone.
- Det er meget forskelligt, hvilken metode der egner sig bedst til hvilke patienter, forklarer Ann Udesen. Hvis man skal lave store bryster, eller hvis huden er meget påvirket af strålebehandling flytter man i stedet noget væv fra et andet sted på kroppen og laver det nye bryst ud af det. Det mest populære er at tage et stykke hud med tilhørende fedtvæv, i nogle tilfælde også muskel, lige under navlen. Det hedder DIEP- eller TRAM-lap og kræver, at kvinden ikke er alt for tynd og heller ikke er meget overvægtig. Der skal helst være en tilpas mængde fedtvæv og lidt blodkar at arbejde med. Denne metode har den sidegevinst, at kvinden samtidig bliver slanket lidt lige under navlen - noget, de fleste kvinder ikke har så meget imod, fortæller Ann Udesen

Passer de sammen?
- Når selve brystet er dannet, ser man på, om de to bryster er nogenlunde ens og lige store. Rekonstruerede bryster hænger ikke så meget, så i nogle tilfælde vælger man at stramme det raske bryst lidt op for at få brysterne til at være mere symmetriske. Når selve brystet er helet - typisk efter cirka tre måneder - laver plastikkirurgen en brystvorte på det gendannede bryst. Selv om følsomheden i sådan et bryst ikke er den samme, er der nogle, som fortæller, at de udvikler en følesans i brystet i løbet af nogle år. Kvinder, der har fået en brystrekonstruktion kan leve helt normalt, men følsomheden i det nye bryst bliver ikke så stor som før, forklarer Ann Udesen.

Læs også