https://imgix.femina.dk/media/609abb028f414d648d76812811dd3b80.jpg
Selvudvikling

Min venindes datter har det skidt

18. december 2009
af Renée Toft Simonsen
Foto: Colourbox
Hun har det meget skidt og ripper konstant op i gamle ting, hvor hun mener, hun har gjort noget forkert og har skyldfølelse

Hej Renée.
Jeg opdagede i sidste uge, at min bedste veninde har gået sygemeldt fra sit arbejde de sidste par uger. Grunden er, at hendes datter på 12 år har fået det meget dårligt psykisk. Datteren har gjort nogle ting, som hun fortryder og skammer sig over. Jeg kender ikke detaljerne til bunds, men bl.a. har hun stjålet nogle penge flere forskellige steder, herunder også hos os. Hun har det meget skidt og ripper konstant op i gamle ting, hvor hun mener, hun har gjort noget forkert og har skyldfølelse. Det tærer meget på min veninde. Datteren græder meget, men ønsker ikke, at der er nogen, som ved, hvordan hun har det. Hendes klasselærer er informeret, og der er koblet en psykolog på. Men da jeg ved, at du også er uddannet psykolog, og datteren er en stor fan af dig - hun var lige ved at græde, da hun var færdig med din sidste Karlabog - håbede jeg på, at du måske ville give mig et par råd om, hvordan jeg kan hjælpe min veninde og hendes datter, der altid ellers har været sådan en glad og dejlig pige.
Den bekymrede veninde

Kære bekymrede veninde.
Der kan jo være rigtig mange grunde til, at det pludselig går galt for en pige i den alder, præpubertet kan være noget enormt følsomt noget. I virkeligheden går hun måske rundt og tumler med alverdens tanker ... om at være god nok, fin nok, smart og cool nok ... tanker om drenge, om veninder, tanker, som måske er svære lige nu. Samtidig har hun nået en alder, hvor kroppen begynder at forandre sig, og hormoner ræser rundt og laver ravage i systemet ... Nogle gange reagerer børn ikke hensigtsmæssigt, de reagerer bare og kan muligvis ikke engang forklare, hvad det er de reagerer på. Men din venindes datter har stjålet, og hun ved, det er forkert, for hun skammer sig og har det frygteligt, hvilket for mig at se er en rigtig god begyndelse, bare det at hun ved hvad der er rigtigt og forkert. Nu kender jeg jo ikke detaljerne til bunds, men tænker alligevel, at en sygemelding fra arbejdet i flere uger er en stor reaktion fra moderen side. Dette kun sagt, fordi jeg ikke kender detaljerne, og fordi jeg tænker, at vi mennesker kan have svært ved at rumme, at dem, vi holder af, har sider i sig, der ikke umiddelbart er kulturelt acceptable. Jeg tror, du kan hjælpe ved at være der for din veninde, lytte på hendes bekymringer og måske forsøge at nedtone lidt. Personligt synes jeg ikke, det at stjæle er rigtigt at gøre på nogen måde, men jeg synes heller ikke, det er nogen katastrofe, at det sker, for det sker jo, og vi kan lære rigtig meget af det, både om os selv og om andre. Det får mig til at tænke på, at du også kan hjælpe ved at fortælle din veninde, at hendes datter er dejlig og fantastisk, selv om hun har gjort noget, der er forkert, og at det lige nu gælder om at hjælpe hende på bedste måde - ikke ved at fordømme, men ved at rumme og holde af trods alt.
Kærlig hilsen
Renée

https://imgix.femina.dk/legacy/media/d3adbd661ac1426fb1b7a32c4e311e1f.jpg

Spørg Renée
Renée Toft Simonsen er Cand.psyk. Har du et spørgsmål til Renée, kan du skrive til hende på renee@femina.dk, så kommer dit brev måske i FEMINA og på femina.dk. Du er også velkommen til at skrive en kommentar i feltet herunder, dog besvares spørgsmål ikke her.

Læs også