Mia Lyhne, Ole Boisen og Morten BH: Vi har alle haft psykisk sygdom tæt inde på livet

Foto: Kolbøttefabrikken
På det seneste har der kørt en række kampagner, som har skullet bryde de tabuer, der ligger omkring emnet psykisk sygdom. For selvom det ifølge Lægeforeningen rammer hver femte af os, så er det stadig ikke noget, man sådan for alvor taler om. Noget man heller ikke taler særlig meget om, er hvordan man behandler de psykiske sygdomme. For det er vel ikke tilfældigt, at vi danskere har et af de højeste forbrug af lykkepiller i verden. Eller hvad?
Det er nogle af de spørgsmål og temaer, der bliver rejst i Morten BHs nye film "Kolbøttefabrikken" med bl.a. Mia Lyhne, Ole Boisen, Allan Hyde, Zlatko Buric, Simon Jul Jørgensen og Mick Øgendahl på rollelisten.
Egne oplevelser ligger til grund for filmen
- Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg selv har været indlagt af flere omgange med en svær depression, og at jeg også er blevet medicineret for det, fortæller instruktør Morten BH meget ærligt, da Q møder ham og de to skuespillere Mia Lyhne og Ole Boisen. Hans egne erfaringer med hele systemet gav ham mod på at lave filmen, men skuespillerne var i høj grad med til at forme handlingen.
- Hele filmen er lavet som impro. Dvs at Morten har sat nogle meget vide rammer for hver enkelt scene. F.eks at i denne scene skal I diskutere det og det, og du skal være negativ og du skal være positiv. Og så har vi bare fået lov ti at improvisere derudaf. Det stiller store krav til os skuespillere, men gør også filmen meget ægte. Til gengæld er det jo et meget alvorligt emne at improvisere omkring, så Morten har virkelig givet sig selv en udfordring, fortæller Ole Boisen, som spiller overlægen, der mener, at piller er den eneste løsning på ethvert problem; inkl. hans egne.
Man mister galskaben
- Netop fordi jeg selv har oplevet systemet så tæt på, så var det virkelig også en balancegang at lave filmen, for skal det være ægte impro, skal mine holdninger jo ikke komme til udtryk. Jeg skal jo i hvert fald ikke stå og forme hver enkel scene, for så går hele ideen med impro af. Derfor havde vi også nogle meget lange diskussioner om, hvor vi egentlig ville hen med scenerne, fortæller Morten BH videre.
- Det er jo også sådan, at selvom Morten har oplevet depressionen på egen krop, så har vi jo alle sammen haft noget tilsvarende tæt inde på livet. Jeg har selv en bekendt, som kom på lykkepiller, og jeg var virkelig overrasket over dels hvor let, det var for hende at få pillerne, men også hvor meget det egentlig påvirkede personligheden, fortæller Mia Lyhne, og Ole Boisen fortsætter:
- Jeg kender også mange, som har haft depression. Men nogle af dem vælger pillerne fra, fordi de føler at de så mister de der 10-15% galskab, som måske gør dem ekstra kreative og ekstra dygtige til deres arbejde som kunstnere. Til gengæld skal de så leve med frygten for at blive ramt af depression, og det er faktisk også rigtigt hårdt for dem.
Alternativ eller ej?
I Kolbøttefabrikken bliver den meget spirituelle Acacia, i skikkelse af Paprika Steen, tvangsindlagt efter at have gennemført en temmelig uheldig alternativ behandling på en af sine klienter. Hun nægter at tage piller, men mener at kram, samtale - og måske et nyt navn - snarere er vejen til helbredelse end at fylde sig med piller. Alligevel ligger det både Mia Lyhne, Ole Boisen og Morten BH meget på sinde at slå fast, at filmen ikke er en fortaler for hverken det ene eller det andet.
- Men jeg synes den anfægter, at vi har en for blind tro på medicinen og nogle gange glemmer, at den sjældent kan gøre det alene. For man skal jo også stoppe med at tage medicin på et tidspunkt og har man ikke fået en behandling ved siden af, som ændrer nogle af ens grundlæggende tankemønstre, så vil det hele jo bare starte forfra, siger Morten Bh.
Se trailer her!
Vend minus til plus!Køb online hjemmekurset iSHOPPEN!