https://imgix.femina.dk/media/websites/femina-dot-dk/website/dig-og-dit-liv/klummer/2012/camilla-kjems-2012/1245-camilla-4-copy-2.jpg
Selvudvikling

Me Jane, you Tarzan

28. november 2012
af Camilla Kjems
Jeg elsker bare, at mænd i visse anliggender kan komme mig til undsætning som en ædel ridder og gøre noget, jeg ikke kan. Lyder jeg som en gammeldags husmor fanget i et forhistorisk kønsrollemønster?


5 ting, jeg af princip aldrig gør:

· Fylder olie/sprinklervæske/benzin på min bil
· Borer huller i væggen
· Skifter en sikring
· Lapper en cykel
· Vedligeholder huset

Ikke fordi jeg ikke kan (okay, på cykellapning må jeg nok melde pas), men fordi jeg ikke har lyst - hvis jeg kan blive fri. Og indtil nu er det lykkedes mig! Lyder jeg som en gammeldags husmor fanget i et forhistorisk kønsrollemønster? Måske, men alligevel tør jeg godt vove pelsen og erklære mig selv for feminist. For jeg vil til hver en tid kæmpe for ligeløn, ligestilling, kvinder i bestyrelser osv. Men jeg elsker også bare, at mænd i visse anliggender kan komme mig til undsætning som en ædel ridder og gøre noget, jeg ikke kan: Svinge hammeren (alias sværdet), ordne storindkøbene (alias nedlægge byttet) og vedligeholde huset (alias bygge en hytte, hvor jeg og børnene kan få trygge rammer). Så tager jeg til gengæld med glæde vasketøjet, indkøb af børnetøj, kuffertpakning og hyggeliggørelse af hjemmet.

Så ja, på det område tillader jeg mig at være en vaskeægte diva! Jeg gider ikke være en handywoman - det vil jeg have mænd til! Og jeg bilder mig ind, at jeg på den måde også giver min mand plads til at føle sig maskulin, stærk og uundværlig (jeg giver selvfølgelig højlydt udtryk for, hvor maskulin og stærk jeg synes han er, hver gang han har nedlagt et bytte (han går også på jagt) eller skovlet 3 meter sne). Mænd skal beundres, ikke kastreres.

Jeg er med på, at samfundet og kønsrollerne har forandret sig siden stenalderen, men derfor kan det efter min mening godt være ligestilling at fordele de hjemlige sysler efter et helt gammeldags mindset - så længe man DELER opgaverne mellem sig samlet set.

Som mor til både en pige og to drenge kan jeg i hvert fald TYDELIGT se en forskel på de to køn, allerede fra det øjeblik de bliver født. Så jeg er ikke et sekund i tvivl om, at urinstinkterne stadig er stærke i forhold til de "fysiologiske kønsroller", vi som køn er programmeret med helt fra fødslen. Læs mere om det i den (provokerende) artikel på side 96. God fornøjelse!

Klik på billedet herunder og få et smugkig i denne uges FEMINA

Læs også