https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/september/testosprim.jpg
Selvudvikling

Mangler din mand testosteron?

11. september 2013
af Lonnie Kjer
Foto: All Over
Træthed. Tristhed. Mangel på sexlyst og problemer med at få erektion. Det er bare nogle af symptomerne på testosteronmangel. Dét lider flere og flere danske mænd over 40 af, viser forskning fra Rigshospitalet.

Er der mere af ham rundt om livet og mindre af ham på overarmene? Mindre liv i dobbeltsengen og mindre glæde i det hele taget? Det oplever en del kvinder - om deres mænd - i dag, for den danske mand har mindre af det mandlige kønshormon i dag end for 50 år siden, viser forskning fra Rigshospitalet, som har undersøgt 5000 mænd født i 60'erne.

HVAD ER TESTOSTERON

Testosteron er det vigtigste af de mandlige kønshormoner og produceres hovedsageligt i testiklerne

I puberteten er testosteron det hormon, der udvikler mandens seksualitet, den dybe stemme, musklerne og ansigts- og kropsbehåringen

Mænds hormonproduktion aftager gradvis fra 20-årsalderen, gennemsnitligt med en procent om året

Når en gennemsnits-mand får udbetalt sin første folkepension, har han mistet ca. halvdelen af sin hormonproduktion

Testosteronmangel kan skyldes livsstil
Hvorfor det ser sådan ud, aner man ikke, men livsstilsproblemer som stress, usund kost, mangel på motion kan have en betydning, ligesom forurening, pesticider og lignende også kan spille ind. Sammenlignet med mænd født i 20'erne er testosteronniveauet i hvert fald faldet med 14 procent, og det er ikke uden betydning.

Testosteronmangel kan behandles
Testosteron har nemlig ikke bare afgørende betydning for sexlysten og sædproduktionen, men det har også indflydelse på mandens kognitive evner, humør, kropsbygning og knoglemasse. Det kan man heldigvis behandles for, og mange mænd vil opleve en hurtig effekt af en behandling med testosteron, og der er ingen grund til at springe lægebesøget over, hvis mistanken er der. En blodpræve giver nemlig svaret.

Her er symptomerne!

1. Har han nedsat sexlyst?
2. Har han fået rejsningsproblemer?
3. Har han nedsat styrke eller udholdenhed?
4. Er han blevet lavere?
5. Er han blevet dårligere til idræt?
6. Har han sværere ved at styre sit temperament?
7. Mangler han energi?
8. Føler han mindre "glæde over livet"?
9. Sover han til eftermiddag?

Diagnose eller ej
Udover en almindelig helbredsundersøgelse, skal andre andre sygdomme udelukkes og niveauet af testosteron naturligvis undersøges, før man behandler med testosteron. Behandlingen kan ske enten med injektion, gel eller tabletter, som får styr på testosteronbalancen og får din mand tilbage på banen - i sengen - og, vigtigere, i godt humør igen.

kilde: Bayer Health Care

Læs også