https://imgix.femina.dk/media/ilseprim.jpg
Selvudvikling

Mærk dig selv, og få mere ud af livet!

8. januar 2013
af Lonnie Kjer
foto: Henrik Bjerg
Fandt du aldrig den eneste ene, fik du ikke jobbet, og gentager du de samme fejl igen og igen? Så er det måske fordi, du beskytter dig selv. Også mod at leve livet fuldt ud. Heldigvis er der hjælp at hente i en spritny bog.

'Kom nærmere' hedder bogen om kærlighed og selvbeskyttelse, som Ilse Sand, psykoterapeut, forfatter og oprindelig uddannet teolog har forfattet. Og man får i den grad lyst til at komme nærmere dét emne, hvor en hel del af os sandsynligvis genkender en flig af os selv og vores mønstre. Det handler om selvbeskyttelsesstrategier! Det lange ord med den store betydning, der dækker over, hvordan vi sørger for at pakke os selv ind, når vi er bange for at komme for tæt på og lade andre komme os nær.
"Vi beskytter os mod vores egen livssituation eller mod at mærke os selv rigtigt," siger Ilse Sand til Oestrogen.
"Hvis man lader folk få for stor en betydning, bliver det jo farligt at miste dem, og hvis du konstant er opmærksom på andre mennesker, undgår du måske at være opmærksom på dig selv. Noget kan sagtens stamme helt tilbage fra din barndom," forklarer hun.

Du må gerne gemme, men ikke glemme!
Og der er såmænd ikke noget nyt i begrebet. Freud kaldte det forsvarsmekanismer, og Kierkegaard sagde, at 'mennesket har en evne til at kunne fordunkle sin egen erkendelse.'
Ilse Sand kalder det altså selvbeskyttelsesstrategier. Og den slags er ikke kun dårlige, forklarer Ilse Sand. Hvis man altså ved, at man gør det - og ved, hvornår man gør det.
"Du kan risikere at forsvare dig mod noget, du egentlig gerne vil have. Den store kærlighed, f.eks. Men det betyder ikke, at man ikke gerne må beskytte sig selv mod en sorg eller et problem her og nu, hvis man 'gemmer' det og tager hånd om det senere og er klar over, hvilke strategier man benytter," forklarer Ilse Sand.
Og første skridt i den rigtige retning er at blive bevidst om, at man beskytter sig - og dernæst hvordan man gør det.

Se dig selv i øjnene
Dét med at mærke os selv er vi ellers født med.
"Det er jo det oprindelige. Kierkegaard kaldte det at 'vælge at ville være sig selv, og man skal finde ud af, hvad der forhindrer en i at være sig selv og ikke at mærke sig selv. "
Og du må gerne vælge, hvornår du mærker dig, men du skal vide, hvad der foregår.
"Hvis man står og skal klare noget vigtigt lige nu, eller bare se en film, er det godt nok at ku lægge lidt afstand til problemet og passe lidt på sig selv, mens man koncentrerer sig om noget andet. Men på et tidspunkt skal man se sig selv i øjnene, for prisen for ikke at gøre det er alt for høj," mener Ilse Sand.

Selvudvikling og selvbeskyttelse
Der er heldigvis en hel, der gerne vil gøre noget ved problemet, og bøger og kurser om selvudvikling er nok kommet for at blive. Men vi skal et skridt videre end den positive psykologi, vi har talt om i årevis, mener forfatteren, der også står bag den populære bog 'Elsk dig selv' (en guide for særligt sensitive og andre følsomme sjæle).
"Jeg tror, tiden er til at gå lidt dybere end bare at tænke gode og positive tanker. Mange leder efter en dybere relation til et andet menneske og ved ikke, hvad de skal gøre, og hvad der forhindrer dem."
O svaret kan altså gemme sig i de selvbeskyttelsesstrategier, forfatteren beskriver i 'Kom nærmere'. Og så giver hun os oven i købet en beskrivelse af, hvordan de opstår, og hvordan vi kan komme af med dem, når de ikke er gode for os … og med lidt held komme tættere på os selv og dét, vi i virkeligheden ønsker os.
"Du kan risikere at gå i graven uden at komme i nærheden af det, du længes efter. Det kan være prisen for ikke at mærke sig selv."

Hold øje på Oestrogen og deltag i konkurrencen om 'Kom nærmere'!

Ilse Sand
... er uddannet teolog fra Aarhus Universitet, har skrevet speciale om C.G. Jung og Søren Kierkegaard. Hun har taget flere psykoterapeutuddannelser og arbejder nu udelukkende med psykoterapi, supervision, foredrag, kurser - og sit forfatterskab.
Læs mere om hende på www.ilsesand.dk

"Elsk dig selv - dét fortjener du!" - læs artiklen her!

Lykken? Glem alt om dén … og læs meget mere her!

"Find roen - med faste og meditation!"

Besøg Shoppen her!

Læs også