https://imgix.femina.dk/media/fced9d73f1c14c29a98d0483131843a6.jpg
Selvudvikling

Må jeg blive gravid efter røngten-undersøgelse?

21. juli 2009
af Søs Wollesen
Foto: Colourbox
Det anbefales, at kvinder ikke bliver gravide et par måneder efter en røntgenundersøgelse

Jeg har igennem længere tid været under udredning, da jeg i januar aborterede i uge 14, efter en akut tarminfektion. Jeg har nu fået diagnosen post-infektiøs irritabel tyktarm.
Jeg vil naturligvis gerne prøve at blive gravid igen, men da jeg i forbindelse med undersøgelserne er blevet røntgenundersøgt to gange (mave-tarm, uden bly for æggeledere mv.) samt CT-scannet for nyresten, er jeg nu bange for, hvorvidt dette kan have påvirket mine æg, således at der er risici for et eventuelt nyt foster.
• Jeg er med andre ord i tvivl om, hvorvidt jeg fortsat bør forsøge at blive gravid igen?
• Jeg gør mig endvidere en del tanker om, hvordan en graviditet kan påvirke mine (til tider voldsomme) smerter fra tyktarmen samt forstoppelse. Tror du, zoneterapi i et sådant tilfælde vil kunne hjælpe mig?
abc

Sikke en masse, du skal igennem! Men nu har du en diagnose, så kan du i hvert fald handle derfra.
Post-infektiøs irritabel tyktarm betyder irritabel tyktarm opstået efter en infektion. Irritabel tyktarm er en ufarlig, men højst ubehagelig tilstand med periodiske smerter, diarré eller forstoppelse, fornemmelse af oppustethed og øget luftproduktion (er også med til at give smerter - så ud med det).
Rigeligt med fibre fordelt på flere måltider, vand, motion, regelmæssige toiletbesøg, essentielle fedtsyrer (omega-3 og -6) og mælkesyrebakterier kan medvirke til at få normaliseret tarmens bevægelsesmønster. Men det kan tage noget tid. Skær ned på sukker, kaffe og stærke krydderier, og spis regelmæssigt.
Zoneterapi kan være et godt supplement. Det vil ikke kun være din tyktarm, men hele systemet, der vil blive stimuleret.
Graviditet og irritabel tyktarm: Ikke sjældent oplever kvinder, at deres gener forsvinder under graviditeten, for i nogle tilfælde (desværre) at returnere efter fødslen. Den anden gruppe er der også, hvor symptomerne fortsætter og periodisk forværres under graviditeten. Skulle du være en af dem, må du tidligt i graviditeten forhøre dig hos din jordemoder med henblik på supplerende midler mod forstoppelse. Med hensyn til røntgen og risici ved en ny graviditet: Statens Institut for Strålehygiejne under Sundhedsstyrelsen udsendte i 2005 en vejledning angående røntgen og graviditet eller fremtidig graviditet. I den står der, at man ikke har kunnet påvise en sammenhæng imellem bestråling af forældre før undfangelsen og misdannelser hos det nyfødte barn (undersøgt gennem 30 år). Dog har man alligevel anbefalet, at kvinderne ikke blev gravide et par måneder efter røntgenundersøgelserne, fordi man i nogle undersøgelser påviste en større følsomhed hos de modne æg end de umodne. Du er undersøgt for flere måneder siden, så der skulle ikke være noget i vejen for, at du "arbejder" på at blive gravid.
Held og lykke.
Søs

https://imgix.femina.dk/legacy/media/aa93dc5c998540d499589dcbc1e44c30.jpg

Spørg om krop
Søs Wollesen er læge, zoneterapeut og akupunktør. Har du et spørgsmål til Søs, kan du skrive til hende på sos@femina.dk, så kommer dit brev måske i FEMINA og på femina.dk. Du er også velkommen til at skrive en kommentar i feltet herunder, dog besvares spørgsmål ikke her.

Læs også