https://imgix.femina.dk/2021-03-30/leanna-gary-0002.jpg
Navne

Leanna gik til numerolog: Jeg har aldrig syntes, mit fødenavn passede til mig

16. marts 2021
af Malin Westerlund
Foto: Claus Peuckert
Leanna har aldrig brudt sig om Lene, det navn, hun fik af sine forældre. Hun syntes ikke, det passede til hende, og til sidst gik hun til numerolog.

Lene Pagh Madsen, det var Leannas fødenavn. Og hun har aldrig brudt sig om det.

– Jeg har aldrig syntes, det passede til mig. Jeg har altid krympet mig, når jeg har skullet præsentere mig som Lene. Det havde ingen karakter. Bare en sødladen lyd.

Efternavnet, Pagh Madsen, kunne hun heller ikke med. Så da hun som 20-årig giftede sig med en franskmand, tog hun hans navn, Gary, og blev til Lene Pagh Gary.

Senere smed hun også Pagh væk og puttede Kamma ind efter råd fra en amatør-numerolog.

Nu er det seks år siden, hun var hos numerolog og tog det fulde navn Katrine Leanna Gary.

Navneskift

Ifølge navneforsker Katrine Kehlet Bechsgaard begynder mange først at tænke over deres navn, hvis det stikker ud eller er påfaldende.

Fordi det er ualmindeligt, svært at udtale eller forbundet med nogen i en helt anden generation end ens egen.

Det kan også være, man har gennemgået en udvikling, der får en til at tænke over sit navn, så man måske ikke længere synes, det passer til den identitet, man har.

Leanna er hendes kaldenavn, men flere af hendes gamle venner kalder hende stadig Lene. Og det respekterer hun.

– Jeg sagde til alle, jeg kendte, at de selv kunne vælge. Jeg har ikke forlangt, de skulle kalde mig Leanna. Og i familien hedder jeg selvfølgelig stadig mor og farmor.

Leannas navneskifte faldt stort set sammen med, at hun gik på pension og flyttede til en ny egn, hvor alle kender hende som Leanna.

Hun har aldrig haft det bedre, men hun vil ikke påstå, at det skyldes hendes navneskifte.

– Mit liv har været en lang udviklingsproces. Det er svært at skille tingene ad. Hun vil heller ikke påstå, at det er nemt at skifte navn. Det tog lang tid at få alle papirerne ændret og to år at blive rigtigt forbundet med det nye navn.

Navneskiftet betyder også, at gamle venner ikke kan slå hende op.

– Det er lidt mærkeligt, siger hun.

Men hun fortryder ikke.

– Jeg har det rigtig godt med Leanna. Der er en bid med af mit gamle navn, og Anna hed min farmor og bedstemor, og jeg har altid drømt om, at mine forældre havde kaldt mig det.

Læs også