tøj på tøjstativ
Selvudvikling

Læserklumme: Hvad hvis vi gjorde os lidt mere umage med vores påklædning?

10. oktober 2018
af Eva Maria Kops
Foto: Panthermedia og privat
Vi danskere klæder os efter vejret - og det betyder en praktisk, men knapt så chik påklædning. Men hvad nu, hvis vi gjorde os lidt mere umage?, spørger Eva Maria Kops i sin læserklumme.

“If I lived in Denmark I would always wear ugly clothes”, sagde min spanske kæreste til mig, da han første gang besøgte København. I stedet for at blive fornærmet grinede jeg, han behøvede ikke forklare, for jeg vidste præcist hvad han mente. Vejret, cyklen, vores praktiske tilgang til alt, det var en noget anderledes hverdag end han var vant til. Så en tillempet dansk garderobe blev hurtigt etableret med jeans, dunjakke og støvler mens bukserne med pressefolder og de velpudsede sko forblev i Spanien, når han satte sig på flyet. I øvrigt de samme sko, som han jævnligt blev bedt om at stille i entréen, når han blev budt velkommen i danske hjem. Første gang så han vantro på mig og hviskede diskret, ”skal jeg tage min sko af”? Jeg måtte forklare, at det er meget normalt i Danmark, at folk går uden sko indendørs. I Spanien er det uhørt. Når folk har gjort sig den umage at klæde sig pænt på før et besøg, så skal man ikke forvente at de begynder at afklæde sig igen. .... Det er svært at holde stilen på strømpesokker!

Så hænger spørgsmålet dér i luften og venter på svar: Er vi danskere ganske enkelt for praktisk anlagt og er vejret en gyldig grund til at gå efter den nemme løsning og det grå i grå? Har vi fuldstændig mistet stilen, fordi vi prioriterer en påklædning med laveste fællesnævner, der skal kunne klare lidt af hvert?

En særlig tilfredsstillelse

Jeg nægter pure at falde i den fælde, og har derfor lavet en aftale med mig selv. Jeg gør mig umage. Hver dag. Jeg indrømmer, at det er tidskrævende, og at jeg er kommet for sent et par gange af samme årsag, men til gengæld føler jeg en særlig tilfredsstillelse ved at vide, at jeg har tænkt kreativt og anderledes. At min jeans + t-shirt + sandaler (snart støvler) uniform er udskiftet med noget langt mere spændende, ja til tider endda farverigt, hvilket er noget at en omvendelse for en dedikeret ”sort er altid smukt” person som mig. Sommetider må jeg dog lidt tøvende spørge mig selv ”går dét virkelig”? Og det gør det tilsynesladende, for jeg har hverken fået sære blikke, højlydt latter eller mærkelige kommentarer retur, højst et anerkendende nik.

LÆS OGSÅ: 3 udenlandske kvinder: Det lægger vi mærke til ved danske kvinder

Som sidegevinst har jeg opdaget, at jeg køber mindre tøj og bruger det jeg har på en anden måde. Når man tillader sig selv at mixe på kryds og tværs, og gerne prøver lidt utraditionelle sammensætninger, så er det som om garderoben vokser vildt. Det inspirerer oven i købet til customization, så ting, som ellers var dømt ude og kun ventede på deres endeligt, bliver nu givet en ekstra chance i en lettere modificeret version. Moden idag er heldigvis langt mere fri og spektret bredere, og man kan derfor med roen i behold udfordre egne og andres grænser for hvad der er trendy og i hvilke sammenhæng. Næsten alt er tilladt.

Jeg læste engang et citat, som jeg virkelig tog til mig. En kendt dansk advokat udtalte i en artikel ”jeg har slidt et utal af minkfrakker op på bagen ved at cykel i dem”. Det er da i den grad imponerende. Jeg prøver at følge tankegangen og efterleve eksemplet; intet i min garderobe er så fint eller dyrt at det kun bruges lejlighedsvis, come rain or shine, hverdagene må også godt være lidt ud over det sædvanlige.

eva maria kobs

Eva Maria Kops er 53 år, og indehaver af indretningsfirmaet smallspaces.dk.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også