https://imgix.femina.dk/media/a21be5414fc546c1852476582de320c2.jpg
Selvudvikling

Kvinder hader deres spejlbillede

20. april 2011
af Marie Tromborg
foto: all over press
Ni ud af ti er så utilfredse med spejlbilledet, at de så vidt det er muligt undgår at spejle sig

Lille spejl på væggen der, hvorfor er jeg ikke den smukkeste her? Sådan tænker mange kvinder, når de ser sig selv i et spejl. Og derfor undgår 91 procent af kvinder imellem 40 og 50 år så vidt det er muligt at spejle sig.

Det viser en ny landsdækkende undersøgelse - kaldet "the Invisible Woman Study" - fra England.

Og det kommer ikke bag på lektor i Medicinsk Kvinde- og Kønsforskning og speciallæge i psykiatri, Birgit Petersson.

- Mange kvinder har en meget negativ kropsopfattelse. Vi ser det fra de er børn, og så fortsætter det resten af livet, også selvom deres usikkerhed omkring deres identitet ofte er forsvundet, siger Birgit Petersson til alive.dk

Forpester hverdagen
I undersøgelsen svarer tæt ved alle kvinderne, at der mindst er én ting ved deres krop, de gerne ville ændre.

Alt efter hvor meget, det går den enkelte kvinde på, bruger hun mere eller mindre energi på det i hverdagen, vurderer Birgit Petersson.

- Mange kvinder bruger så meget energi på at have det dårligt med sig selv, at det forpester deres liv. De tænker konstant på, hvordan de ser ud, hvad andre tænker om dem, og hvordan de kan blive pænere, siger Birgit Petersson.

Hun mener, at mange fravælger forskellige former for oplevelser af social karakter, fordi de har et meget negativt billede af deres egen krop.

- Og det er uafhængigt af, hvordan deres krop rent faktisk ser ud, siger Birgit Petersson.

Afspejler kvinders vilkår
Hvor stor en del af kvinderne der hader deres eget spejlbillede afspejler ofte kvinders vilkår og rolle i det pågældende land. Derfor er der formentlig ikke helt lige så mange kvinder i Danmark, der har en meget negativ kropsopfattelse og spejlbillede, som der er i England.

- Størstedelen af kvinder i England lever i en mere traditionelt og tilnærmelsesvis oldnordisk kønsrolle, end vi gør i Danmark. Derfor har de det dårligere med deres kroppe end danske kvinder har, selvom det bestemt også er en meget velkendt problemstilling i Danmark, siger Birgit Petersson.

Læs også: Find den perfekte kjole til din kropsform

Test dig selv - er du overvægtig?

Læs også