https://imgix.femina.dk/media/685c482ee7f34c429031cf27f23e7004.jpg
Selvudvikling

Kvinde, bedrag dig ikke

9. februar 2012
af Camilla Kjems
Vi kvinder må simpelt hen lære det: Vi ER gode nok. Der er ingen grund til at komme med en lang række bortforklaringer af, hvorfor det lige var os, det gik så godt

"Jeg dur ikke til noget"; "Hvis de bare vidste ..."; "Bare de ikke opdager, at jeg i virkeligheden slet ikke kan noget!" Har du nogensinde gjort dig de tanker? Haft følelsen af at være en "faker" - også selv om resultaterne står sort på hvidt, chefen roser dig, og succeserne står i kø? Vi kvinder er så gode til at være én stor undskyldning for os selv: "Nej, det var da ikke noget ... det var rent held ... de andre er meget dygtigere end mig!"

Ja, vi er faktisk så gode til det, at fænomenet ligefrem har fået et navn: Bedragersyndromet. Ikke noget fedt navn, vel? Og slet ikke når man tager i betragtning, at den, man i virkeligheden bedrager, er én selv! For hvornår fatter vi det - ingen (som i ingen!) kan gennem et helt liv "snyde" sig til gode resultater. Jo, held er godt, god timing er også vigtigt, men var du i bund og grund talentløs, ville du aldrig for alvor have fået succes. For succes kræver talent, hårdt arbejde og evnen til at nå resultater. Så vi kvinder må simpelt hen lære det: Vi ER gode nok. Der er ingen grund til at komme med en lang række bortforklaringer af, hvorfor det lige var os, det gik så godt. Vi må bare klappe hælene sammen og lære at sige TAK, når komplimenten falder. Og så tro på det!

Vi kan dog så glæde os over, at dette bedragersyndrom er noget, der rammer selv de bedste. Ja, selv verdens måske dygtigste skuespiller Meryl Streep, som i januar vandt sin ottende Golden Globe for sin rolle som Margaret Thatcher:

"Jeg tænker: Hvorfor i alverden vil folk se mig i endnu en film? Og jeg kan jo ikke engang spille skuespil, så hvorfor gør jeg overhovedet det her?" Meryl Streep

Læs meget mere om bedragersyndromet - og ikke mindst om, hvordan du kan komme ud af det! - i denne uges FEMINA.

Kærlig hilsen
Camilla Kjems

LÆS OGSÅ

https://imgix.femina.dk/legacy/media/55a46981826b4d9981cce1db4c340218.jpg
https://imgix.femina.dk/legacy/media/f22c71648e58431caaceb356c9c5376b.jpg

Læs også