Selvudvikling
10. juni 2013

Kræftpatienter lades i stikken!

Det ser ikke for godt ud for landets kræftpatienter. På otte ud af ti kræftområder må patienterne vente og bliver ikke behandlet inden for den anbefalede tid, viser Sundhedsministeriets nyeste tal.
Af: af Lonnie Kjer
https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/juni/kraeftprim.jpg

Foto: All Over

Der er helt klare mål for, hvor lang tid, der må gå, før en kræftpatient behandles i Danmark. Men en ting er målet, noget helt andet er virkeligheden, og selv om der på enkelte områder er klare forbedringer, venter danske kræftpatienter alt for længe på behandling. Det betyder ikke bare flere komplikationer og større utryghed hos patienterne. Det koster også menneskeliv, siger direktør i Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard Pedersen.

Hurtigere kræftbehandling i Nordjylland
Men det er ikke ligegyldigt, hvor i landet du bor. I Nordjylland bliver alle lungekræftpatienter f.eks. opereret til tiden, hvor de for blot nogle år siden måtte vente længe. I resten af landets regioner halter de lidt efter nordjyderne, selvom Danske Regioner sidste år øgede indsatsen for hurtig kræftbehandling, men målet er altså langt fra nået.

Kræftpatienter venter for længe
Den store 'taber' er prostatakræft, hvor hver anden patient må vente længere end den anbefalede tid. Tre ud af fire brystkræftpatienter får behandling i rette tid, og en fjerdedel af patienterne med hoved-halskræft venter mindst 44 dage eller mere på deres strålebehandling, selvom en ventetid på maksimalt 28 dage egentlig var målet. Det er ikke godt nok, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse.

Kræftens Bekæmpelse skuffet
Til gengæld ser det lidt lysere ud for de mange patinter med kræft i tyk- og endetarm, som nu endelig behandles i tide, men der er altså generelt plads til forbedringer og langt kortere ventetid.
"Det er skuffende, at vi ikke er tættere på målet," siger Leif Vestergaard Pedersen.
"Særligt i betragtning af, at Danmark står overfor en voldsom stigning på op til 50 pct. i antallet af nye kræfttilfælde, er det bekymrende, at så mange kræftforløb ikke gennemføres inden for de fagligt fastsatte forløbstider, som er foreskrevet i kræftpakkerne," siger Leif Vestergaard Pedersen.
Den eneste gode nyhed i den sammenhæng er, at det nu endelig er muligt at lave statistikker og data, der fortæller, hvor skidt det faktisk står til med kræftpatienternes behandling.

Læs også