https://imgix.femina.dk/media/9be669d435ec493b83e58d6b4b50d17d.jpg
Selvudvikling

Kom af med vintertristheden

6. februar 2012
af Mia Qvist Scheelsbeck, Newsdesk, Aller Media
Foto: All Over Press
Få lægens gode råd til at komme i bedre humør på de grå vinterdage

Den danske vinter er som regel ikke nogen humørbooster, og mange danskere får en vinterdepression, når vejret er mørkt og koldt.

Men du behøver ikke at blive trist, fordi vejret er det. Læge og foredragsholder Jerk W. Langer har flere forslag til, hvordan du undgår at blive påvirket af vintervejret.

Kom udenfor
Solens fuldspektrede lys er den bedste modgift over for tristhed og lettere depression. Planlæg dine aktiviteter og indkøb således, at de finder sted i dagtimerne, så du får lys i øjnene hver eneste dag.

Den kunstige belysning inden for er slet ikke nok, siger han til Alive.dk.

Bevæg dig hver dag
Han forklarer også, at fysisk aktivitet er meget vigtigt for at holde humøret oppe. Det kan f.eks. være træning som svømning, løb, holdsport eller andet tre gange om ugen i 45 minutter, hvor pulsen virkelig kommer højt op.

Men det er også de små dagligdagsting, der tæller.

- Prøv på alle måder at tænke bevægelse ind i dagligdagen og bruge din egen krop som motor, f.eks. når du skal til og fra arbejde. Snyd dig til mere aktivitet, hver gang det er muligt: Tag trappen, stil bilen længst væk på supermarkedets p-plads osv., foreslår Jerk W. Langer.

Spis fisk og D-vitamin
I forhold til kosten er det rigtig godt at spise fisk, siger lægen.

- Jeg anbefaler depressive at spise fisk, fordi fiskeolier er så vigtige for hjernens funktioner. 20 pct. af alle hjernens fedtstoffer er fiskeolier, som forbedrer kommunikationen mellem hjernecellerne.

Har du svært ved den ægte vare, så snup nogle kapsler fiskeolie hver dag, så du rammer en dosis på 1.800 mg omega-3, som de kaldes, siger Jerk W. Langer.

Han anbefaler også, at man tager D-vitamin som kosttilskud, da det kan virke godt for humøret.

- 25 mikrogram vitamin D som dagligt tilskud i vintermånederne anbefaler jeg også. Vitaminet udråbes af mange som et mirakelvitamin, men faktisk er en humørløftende effekt ved tristhed noget af det eneste, som virkelig er dokumenteret, bl.a. i norske studier, siger han.

Læs også