https://imgix.femina.dk/media/billeder/2014/januar/nielsprim.jpg
Selvudvikling

Kendte mænd til kamp mod kræft!

14. januar 2014
af Lonnie Kjer
Foto: Kræftens Bekæmpelse
Hold øje, mand! Dét er navnet på Kræftens Bekæmpelses kampagne, som skal rette fokus mod tarmkræft. I 60% af tilfældene opdages sygdommen nemlig for sent. Niels Hausgaard og Keld Heick er med til råbe de danske mænd op.

Afføringsvaner er måske ikke lige et af emnerne omkring frokostbordet. Det skal det måske til at være. I hvert fald er det vigtigt at holde øje med symptomer på en sygdom så udbredt som tarmkræft. Og dét gøres altså på én måde: Tjek kummen! Ligesom de modige kendisser i kampagnen - Hausgaard, Heick, John Faxe, Mads Christensen og Per Christiansen.

Symptomer på tarmkræft

• ændrede afføringsvaner
• følelsen af at tarmen ikke tømmes helt
• blod i afføringen
• mavesmerter
• vægttab
• ubehag
• træthed (pga. blodmangel)

www.cancer.dk

Hold øje, mand!
Og det er selvfølgelig ikke bare mændene, der skal holde øje. Det gælder os alle sammen, men alligevel er kampagnen altså rettet særligt mod mændene. De er nemlig lidt for langsomme til at søge læge.

"Mænd skal nås på en anden måde end kvinder, siger Iben Holten fra Kræftens Bekæmpelse.

"Derfor er kampagnen tilrettelagt i et univers, der appelerer særligt til mændene."

Med Hausgaard på toilettet!
Dét gør kampagnen altså med besøg af Hausgaard, Heick og de andre kendisser. Med en god portion humor håber Kræftens Bekæmpelse ikke kun at få mændene afsted til lægen, når der er symptomer, der er værd at undersøge nærmere - men også at bryde tabuer.

Tarmkræft kan helbredes

Fakta om tarmkræft

Hvert år rammes ca. 4.300 danskere af tarmkræft
2.200 af dem er mænd.

Fra 1. marts 2014 indføres der screening for tarmkræft for kvinder og mænd i alderen 50-74 år.

Det er nemlig ikke pinligt at snakke om hverken tarmkræft eller toiletvaner. Vi gør det bare ikke.

"Vi snakker ikke med hinanden om afføringsmønstre, vi frygter sygdommen og vælger derfor ofte at ignorere eventuelle symptomer på sygdommen. Vi må og skal have ændret på det faktum, og vi håber, at lidt humor og ikke mindst vores fem ambassadører kan medvirke hertil," siger Iben Holten.

Og så skal vi hele tiden huske på, at jo tidligere kræften opdages, jo bedre er chancerne for at overleve. Det er det, det hele handler om."

Læs mere på www.holdøjemand.dk

Læs også