https://imgix.femina.dk/media/78c43f01f35141be9e6258d3a6a8dec7.jpg
Selvudvikling

Kan man undvære mælk?

29. juni 2009
af Lone Severinsen
Minna vil vide, om man får dækket sit kalkbehov, hvis man skifter mælkeprodukter ud med soja

Min søster er blevet bidt af de seneste års bølge med ikke at drikke mælkeprodukter overhovedet, men derimod kun soja. Jeg kan ikke helt finde ud af, hvad jeg skal mene om det. For får man kalkbehovet dækket af sojamælk? Hvad er din holdning til hele sojamælksbølgen?

Minna

Det er altid godt at være lidt kritisk over for nye "bølger" inden for ernæringsdebatten, inden man sådan uden videre hopper med på vognen. Sojamælk indeholder ikke kalk som mælk. Der findes dog "sojadrik med calcium", der har samme høje indhold af kalk som mælk (120 mg pr. 100 g). Personligt synes jeg, at hele denne "sojamælksbølge" er lidt overdrevet. Mælkeprodukter fra koen har været meget udskældt grundet mælkens mættede fedtsyrer, der ved et højt indtag kan øge risikoen for hjerte-kar-problemer, men jeg mener ikke, at der er nogen grund til at være bange for komælksprodukter, så længe man holder sig til de fedtfattige varianter, som Fødevarestyrelsen anbefaler (maks. 0,5 g fedt pr. 100 g for drikkemælk, dvs. skummet-, mini- og kærnemælk, og maks. 1,5 g fedt pr. 100 g for surmælksprodukter). Måske er de færreste forbrugere klar over, at de sojadrikke, man køber, faktisk har et højere fedtindhold end ovenstående type drikkemælk. Det er primært det umættede fedt (sundere for vores krop end det mættede fedt), der er meget af i sojamælk, men sammenlignes mini-/kærnemælk og sojamælk, så er der faktisk omtrent det samme indhold af mættet fedt i de tre produkter, mens skummetmælk har et lavere indhold af mættet fedt end sojadrik! Så der er altså ingen grund til - på baggrund af frygten for det mættede fedt - at vælge sojadrik frem for mælk. Desuden er mælk en naturlig kilde til en række værdifulde vitaminer og mineraler, som sojamælk har et langt lavere indhold af. Der er naturligvis personer, der på grund af allergi ikke kan indtage mælkeprodukter, og til de personer er mælkealternativerne af f.eks. soja, havre eller ris et fint alternativ. Det skal tilføjes, at soja er rig på isoflavoner, dvs. stoffer med svage østrogenlignende virkninger. Der er usikkerhed om korttids- og langtidsvirkningerne af et højt indtag af disse stoffer i den tidlige barndom. Hvis man af den ene eller anden grund sværger til sojamælk, så er det altså vigtigt, at man er særlig opmærksom på at få dækket sit kalkbehov (600-900 mg dagligt afhængig af alder). De officielle kostråd anbefaler af samme grund ½ l magert mælkeprodukt og 1-2 skiver ost om dagen. Det er altså ikke nødvendigvis en dårlig idé at drikke sojamælk. Det skal bare indgå i en sund og varieret kost, og man skal være særlig opmærksom på at få dækket sit kalkbehov (f.eks. ved at vælge de sojadrikke, der er tilsat kalk). Til daglig skal man undlade de sojadrikke, der indeholder en del sukker (f.eks. sojadrik med kakao). De indeholder dobbelt så mange kalorier som minimælk pr. 100 g.

Lone S. Severinsen

https://imgix.femina.dk/legacy/media/29d3bac450c741718047070c9d3ecdbd.jpg

Spørg om kost
Lone Severinsen er diætist og ekspert på sundhedscoach.femina.dk. Har du et spørgsmål til Lone, kan du skrive til hende på lones@femina.dk, så kommer dit brev måske i FEMINA og på femina.dk. Du er også velkommen til at skrive en kommentar i feltet herunder, dog besvares spørgsmål ikke her.

Læs også:
Hvad er tallerkenmode

Læs også