Selvudvikling

Kan man spise hedestigninger væk?

af Lone Severinsen, Colourbox 8. juni 2009
Spis mindre portioner, og vær opmærksom på kost, der kan fremkalde hedeturene

Jeg er en kvinde midt i 40'erne, der er begyndt at lide af hedestigninger. Min læge siger, at det nok er tegn på, at jeg er ved at gå i overgangsalderen - og det kan jeg jo ikke ændre ved. Men kan jeg kostmæssigt gøre noget, der kan lindre symptomerne ved overgangsalderen?

Malene

Kære Malene

Du behøver ikke at revolutionere dine kostvaner, fordi du er kommet i overgangsalderen. Spiser du allerede sundt, skal du et langt stykke af vejen blot følge de fornuftige kostvalg. Der har været megen debat om, hvorvidt fødevarer, som indeholder østrogenlignende plantestoffer (f.eks. sojaprodukter og hørfrø), vil kunne afhjælpe symptomerne ved overgangsalderen, men der er endnu ikke tilstrækkelig dokumentation til, at jeg vil kunne anbefale dig disse fødevarer.

Det skal dog siges, at hos nogle kvinder opleves det, at bestemte fødevarer udløser hedestigning. Det kan f.eks. være krydret mad, alkohol eller koffeinholdige drikke som kaffe, te og cola. Det er dog meget forskelligt fra kvinde til kvinde, så der skal du gøre dig dine egne erfaringer. Jeg vil gerne forberede dig på, at overgangsalderen kan påvirke din vægt.

De hormonelle ændringer fører til ændret stofskifte, og du har derfor brug for færre kalorier for at vedligeholde din vægt. Hvis spisevaner og fysiske aktiviteter ikke tilpasses det mindre behov for kalorier, er det uundgåelige resultat, at du tager på. Noget, de fleste kvinder er ret kede af ... I den forbindelse vil jeg påpege, at store måltider i sig selv kræver mere og vil give mere varmeudvikling, så det er endnu et argument for at passe på portionsstørrelsen og dermed også vægten.

Lone

Skriv til osLone Severinsen er diætist og ekspert på sundhedscoach.femina.dk. Har du et spørgsmål til Lone, kan du skrive til hende på [email protected], så kommer dit brev måske i FEMINA og på femina.dk. Du er også velkommen til at skrive en kommentar i feltet herunder, dog besvares spørgsmål ikke her.Læs også:Skriv dagbog over dine spisevaner - og tab dig!Alli - Genvej for overvægtige