https://imgix.femina.dk/media/96b72f99419b4d0c8426267f3eb21d4f.jpg
Selvudvikling

Kan kaffe hindre vægttab?

25. december 2009
af Renée Toft Simonsen
Foto: Colourbox
Man kan faktisk drikke en hel liter kaffe for at få, hvad der svarer til et halvt æble – sådan rent kaloriemæssigt

Jeg er overvægtig og vil gerne tabe mig. Selv om jeg godt véd, hvad der skal til, og allerede har tabt syv kilo, er jeg nu kommet i tvivl om, hvorvidt mit indtag af kaffe kan bremse mit vægttab?
Jeg drikker tre kopper kaffe uden mælk og sukker om dagen.
Karen

Tillykke med dit vægttab. Sort kaffe - uden sukker og mælk - kan man i princippet drikke ret meget af, uden at det får den store betydning for det samlede kalorieindtag. Som eksempel
kan jeg anføre, at der faktisk skal drikkes en hel liter kaffe for at få, hvad der svarer til et halvt æble - sådan rent kaloriemæssigt.
Problemet for mange er, at det er blevet meget in at drikke cappuccino, cafélatte osv. Som nævnt er kaffen i sig selv stort set kaloriefri, hvorimod kaloriemængden, hvis der er meget mælk og/eller sukker i kaffen, stiger. Til sammenligning er der cirka lige så meget energi i en cafélatte (mælkekaffe på mager mælk), som der er i en kop almindelig kaffe med en sjat sødmælk i og to småkager til! Selv om nogle hævder, at kaffe kan øge fedtforbrændingen og hæmme sulten en lille smule, er det ikke nok til, at det kan aflæses ved et vægttab. Det bør også nævnes, at det ikke er sundt at få for meget koffein. Koffeinen i kaffen kan være skadelig i store mængder. En normal kop kaffe indeholder 50-150 mg koffein. Indtagelse af 50-200 mg koffein modvirker træthed, mens en dosis på 200-500 mg hos nogle kan give hovedpine, rystelser, nervøsitet og søvnbesvær. Koffein er faktisk med på dopinglisten og har været brugt i slankepiller - "Helsingørpillen" og "Letigen" - som nu er forbudt. Ret tankevækkende ...
Med hensyn til vægttab er der ikke noget i vejen for, at du kan drikke sort kaffe, og med dit moderate indtag ser jeg intet belæg for at fraråde dig den varme bryg.
Nyd du blot dine tre kopper.
Lone

https://imgix.femina.dk/legacy/media/29d3bac450c741718047070c9d3ecdbd.jpg

Spørg om kost
Lone Severinsen er diætist og ekspert på sundhedscoach.femina.dk. Har du et spørgsmål til Lone, kan du skrive til hende på lones@femina.dk, så kommer dit brev måske i FEMINA og på femina.dk. Du er også velkommen til at skrive en kommentar i feltet herunder, dog besvares spørgsmål ikke her.

Læs også