https://imgix.femina.dk/media/f853bb45e3304226a8d48f115113515a.jpg
Selvudvikling

Kan 12-årig selv bestemme samvær?

15. januar 2010
af Renée Toft Simonsen
Foto: Colourbox
Jo ældre barnet bliver, jo mere har det nok brug for, at far og mor er fleksible i forhold til deres deleordning

Hej Renée.
Jeg skriver, fordi jeg er frustreret og ikke aner mine levende råd. Min kæreste og jeg har begge børn, men hver for sig. Jeg har heldigvis ikke selv problemer med mit barns far, men det har min kæreste med hans børns mor, og det har stået på længe via mails. For et par år siden flyttede hun med begge børn til Fyn, hvor de trives med skole m.m. Dette gjorde meget ondt på min kæreste, som kun kunne se til, at hans børn blev flyttet langt væk fra ham. Men det er indtil videre lykkedes for ham at have dem hver anden weekend, og det er samvær, han værdsætter rigtig højt. Drengen er otte år, og pigen er netop fyldt 12, hvilket bringer mig hen til mit spørgsmål: Deres mor har længe via mail "truet" med, at pigen nu selv kan bestemme over sin tid med sin far, hvilket han jo ikke forstår. Er der lavet en sådan regel om, at børn, der er fyldt 12 år, selv kan bestemme, om de vil tage til far eller blive hos mor, fordi der eventuelt
vil være en fødselsdag eller andet? Jeg er uddannet pædagog og kan slet ikke forstå, hvis man vælger at lægge så stort et ansvar over på et 12-årigt barn.
M.

Kære M.
Jeg er ikke fuldstændig fortrolig med loven, men véd, at den nye forældreansvarslov pålægger forældre at samarbejde: For at få belyst, hvordan loven helt nøjagtig skal tolkes, tror jeg, du skal have fat i Statsforvaltningen. Jeg ved også, at børn, fra de er otte år gamle, selv kan være med til at bestemme, hvem de skal bo hos, og hvordan deres samværsordning skal
fungere. Hvis der er problemer, kan man ligeledes få hjælp i Statsforvaltningen til mægling, og i den forbindelse vil også barnet blive hørt. Jeg tror ikke, man direkte lægger ansvaret over på barnet og siger, at det selv må bestemme, men jeg ved, at barnets "stemme" er meget vigtig, hvilket jeg finder er rigtig, rigtig godt. Børn vil gerne og er også meget kompetente til at være med til at bestemme, hvordan deres samvær med far og mor skal være. Jo ældre barnet bliver, jo mere har det nok brug for, at far og mor er fleksible i forhold til deres deleordning, således at barnet kan være med til de ting, der foregår i de respektive familier, som det har lyst til, og samtidig også kan være med til de arrangementer, der vil blive flere og flere af i weekenderne, efterhånden som barnet bliver teenager. Jeg håber, det var svar på dit spørgsmål. Har du brug for mere afklaring, synes jeg, du skal kontakte Statsforvaltningen.
Kærlig hilsen
Renée

https://imgix.femina.dk/legacy/media/f22c71648e58431caaceb356c9c5376b.jpg

Spørg Renée
Renée Toft Simonsen er Cand.psyk. Har du et spørgsmål til Renée, kan du skrive til hende på renee@femina.dk, så kommer dit brev måske i FEMINA og på femina.dk. Du er også velkommen til at skrive en kommentar i feltet herunder, dog besvares spørgsmål ikke her.

Læs også