https://imgix.femina.dk/media/websites/femina-dot-dk/website/sex-og-psykologi/klummer/renee-toft-simonsen/1011-renee/1011-renee-11-kopi-2_1.jpg
Selvudvikling

Kærlighed koster

8. december 2010
af Renée Toft Simonsen
Et nyt romantisk forhold koster dig to styk venner. Det er den pris, man må betale for at finde den store kærlighed

Læste for nylig en overskrift, der lød: "Hvis man bruger mindre tid på sine bedste venner til fordel for en kæreste, så forsvinder de". Jeg synes nu alligevel, det var noget af en øjenåbner, for er der noget, vi kvinder kan finde på, især når vi er nyforelskede, så er det jo at bruge mere tid på kæresten end på veninderne.

Min erfaring siger mig, at lige netop den balance kan være svær at finde, og at det ofte først er, når man er langt inde i et forhold eller har et "gammelt" ægteskab som mig, at man får rum til at prioritere sine veninder lige så højt som sin kæreste/mand. Men ifølge ny research er tabte venskaber åbenbart den pris, man må betale for at finde den store kærlighed! Der blev endda sat nøjagtigt tal på, hvor mange intime venskaber der tabes, når man indleder et nyt kærlighedsforhold. Et nyt romantisk forhold koster dig, efter forskernes resultater, nøjagtig to styk venner.

Tidligere forskning har vist, at de fleste mennesker typisk har fem meget tætte relationer, og med tætte menes mennesker, de ville søge hjælp hos, hvis de var i følelsesmæssige eller økonomiske problemer. Mens dem, der har et romantisk forhold, derimod typisk kun har fire tætte relationer, hvoraf den nye person, som man har et romantiske forhold til, er én af de fire. Overraskende nok viser det sig, at det gælder for både mænd og kvinder. Begge køn mister to tætte relationer, når de indleder et nyt romantisk forhold, den ville jeg ikke lige have gættet.

Forskerne ved ikke, hvorfor det sker, men antager, at vores følelsesmæssige engagement i vennerne falder i det øjeblik, vi finder en ny kærlighed, og det må man jo erkende giver god mening. Jeg har selv oplevet det, og jeg har også en del teenagere inde på livet i øjeblikket, der synes at følge trenden. Også selv om de kæmper imod det, og selv om de i grunden er meget opmærksomme på det med balancen mellem venner og kærester. Det gode ved de ellers lidt deprimerende facts her var, at de to venner, man mister, ikke nødvendigvis er mistet for altid. Forholdet til dem bliver bare lidt mindre intimt for en stund, og dem, der er i kærlighedsforhold, viser sig faktisk at være bedre til at bevare deres indercirkel af intime venskaber end singlerne.

Det tror jeg, at jeg vil fortælle nogle af de teenagere, jeg kender, og måske også de veninder, der bliver skilt og finder en ny. For nu ved vi, at når en veninde pludselig ikke er så tæt mere på grund af en ny kæreste, hvilket de fleste af os nok har oplevet - så behøver vi altså ikke at tage det personligt, og ofte er det også kun for en periode, og det er jo dejligt at vide.
Kærlig hilsen
Renée

LÆS OGSÅ:

https://imgix.femina.dk/legacy/media/d07a1f4330a644e6b6af9b782410e35d.jpg
https://imgix.femina.dk/legacy/media/f22c71648e58431caaceb356c9c5376b.jpg

Læs også