https://imgix.femina.dk/media/7f596b3bd9c34e0699335e4aac9c6d93.jpg
Selvudvikling

Jyde til København

4. august 2009
af Mette-Marie Davidsen
Foto: Colourbox
Jeg er lidt skræmt over de mange historier om fiktive lejemål og lejere, der i øvrigt bliver taget grundigt ved næsen

Jeg 52 år og lige blevet skilt efter 27 års ægteskab og tager nu et kæmpe spring i mit liv og flytter til København. Det har jeg egentlig haft lyst til i mange år, og nu, hvor mine to børn også er godt i gang med deres liv, er der intet, der forhindrer mig længere. Jeg er ret så blanket af efter skilsmissen og har besluttet ikke at købe lejlighed, før jeg er sikker på, om København nu også er der, jeg skal bo. Derfor vil jeg gerne starte med at leje en lejlighed, men er helt famlende over for, hvordan jeg griber det an. Især er jeg lidt skræmt over de mange historier om fiktive lejemål og lejere, der i øvrigt bliver taget grundigt ved næsen. Som snusfornuftig jyde, hvad er så det rigtige at gøre?
Jyden

Ja, vi bliver desværre alle skræmt af de dårlige enkelthistorier i pressen. Men jeg synes, du skal se lyst på det. For tiden er der et gevaldigt udbud af lejelejligheder i København. Og hvis du tager dine forholdsregler, er der ingen grund til bekymring. For det første skal du altid se lejligheden og en lejekontrakt, før du indbetaler en krone. Det er en god idé, at lejekontrakten indeholder oplysninger om huslejen, lejlighedens stand, når du flytter ind, og i hvilken stand den skal afleveres, når du flytter igen. Dit opsigelsesvarsel skal også fremgå af kontrakten, og endelig skal du sikre dig, at det, der står i kontrakten, også findes i lejligheden. Det kan være komfur eller vaskemaskine m.m. En udlejer kan desuden højst kræve, hvad der svarer til 6 måneders husleje eksklusive varme forud. Det dækker depositum svarende til tre måneders husleje, hvilket er udlejers sikkerhed for lejers forpligtigelser ved fraflytning, og tre måneders forudbetalt husleje. Herefter kan udlejer kun regulere i depositum og husleje i forbindelse med en varsling af huslejestigninger. Hvis du er i tvivl om, hvem der ejer den bolig, du er ved at leje, så tjek ejerforholdet på tinglysningskontoret eller hos den kommune (ejendomsskattekontoret), lejligheden ligger i.
Du kan kigge på lejeboliger på
www.lejdinbolig.nu
www.bolig1.dk
www.boligportal.dk
www.boligudlejning.dk
www.lejebolig.dk
Mette-Marie Davidsen

https://imgix.femina.dk/legacy/media/03555b0d0a7b45cb9fd02db60a795288.jpg

Spørg om økonomi
Mette-Marie Davidsen er økonomisk rådgiver og forfatter. Har du et spørgsmål til Mette-Marie, kan du skrive til hende på mettemarie@femina.dk, så kommer dit brev måske i FEMINA og på femina.dk. Du er også velkommen til at skrive en kommentar i feltet herunder, dog besvares spørgsmål ikke her.

Læs også