Julia Lahme: Kæmp for retten til at have sex for sjov
Der er rigtig mange ting, det er kedeligt at tale om. Farven grå for eksempel. Eller andres hudproblemer (medmindre det er så vildt, at de bliver interessante), sovs er også kedeligt, eller vejret (medmindre det handler om hedebølge og strandture). Feminisme er der også mange, der keder sig ved at tale om – og ligestilling. Den slags. Man synes, man har hørt om det i evigheder, og man har jo ikke selv skyggen af et problem, så hvorfor al den snak ..? Noget snak mener jeg, vi er nødt til at have for at beholde retten til overhovedet at tale om det. Snakken om kvinders rettigheder for eksempel. Der er nemlig det med rettigheder, at hvis man ikke passer på dem, så forsvinder de. Rettigheder kan vindes, men de kan også tabes, og selv om vi tænker, vi bor i verdens på alle måder hyggeligste smørhul her i fine lille Danmark, så kan selv vi i velfærdslandet også miste noget af det, der rent faktisk betyder allermest.
For lige nu er der en tendens i det meste af verden til at sætte spørgsmålstegn ved nogle af de rettigheder, kvindebevægelsen har kæmpet allerhårdest for, nemlig abortrettighederne. I Irland har de dem slet ikke. Rettighederne. Abort er simpelthen forbudt i Irland, selv hvis kvinden er blevet gravid ved voldtægt, eller hvis barnet er så sygt, at det ikke kan overleve. I oktober 2016 gik tusindvis af kvinder i Polen i protestmarch, eftersom landet var ved at gennemføre abortforbud. De polske kvinder gennemførte en massestrejke og brugte dagen på, iført sort, at demonstrere mod afskaffelsen af deres abortrettigheder. Protesterne virkede, men der er stadig stærke kræfter i Polen, der kæmper for at få gennemført et forbud. I landet Malta er abort totalt forbudt. I november i USA sagde Trump i TV-programmet ”60 Minutes”, efter at han havde vundet præsidentvalget, at han var pro life, altså imod abort. Han sagde også, at de højesteretsdommere, han som del af sit præsidentembede skal udpege, også vil være imod abort. Trump sagde, at det vil betyde, at de enkelte stater i USA selv må bestemme, om de er for eller imod abort.
LÆS OGSÅ: Renée: Hvor blev de bare strandbryster af?
Vi ser altså, hvordan retten til at bestemme over egen krop er truet i store dele af verden. Den slags har det med at brede sig, og jeg tror, vi er nødt til at begynde at tale om, hvad fri abort rent faktisk betyder for os. Retten til abort betyder for eksempel, at hvis man bliver gravid, når man er for ung, for gammel, for deprimeret eller for meget i tvivl om sig selv og sit liv til at være sikker på, at man kan beholde muligheden for at leve et fornuftigt liv, så har man muligheden for at træffe et valg.
Abortrettighederne betyder ikke, at man skal være idiot og gamble med sin egen fertilitet og glemme at bruge kedelig prævention (endnu en ting, der kan være så kedelig at tale om, at man nogle gange ikke gider), men at vi som kvinder ikke lever liv, der bliver begrænset af vores fertilitet.
Retten til abort betyder faktisk også, at samfundet sender en besked til os om, at vi er andet end baby-maskiner, at vi er frie kvinder, der har ret til at have sex for sjov. Derfor er retten til abort så vigtig at bevare, så vigtig at tale om, også selv om du måske er så heldig, at du aldrig får brug for netop den ret.
Har du lyst til at skrive et indlæg om, hvad der optager dig, så send os mellem 300 og 500 ord på redaktionen@femina.dk
Læs andres indlæg og få mere info på femina.dk