https://imgix.femina.dk/media/article/joy_80v0223.jpg
Selvudvikling

Joy-Maria Frederiksen: Som instruktør skaber jeg noget større

6. februar 2017
Af Anne Bruhn Jørgensen
Foto: Nellie Møberg.
Siden Joy-Maria Frederiksen som purung teenager debuterede i Holstebro Revyen, har hun været tiltrukket af skuespilfaget. Det krævede noget mere overtagelse at få hende til at investere sin tid i rollen som instruktør, men i dag stortrives Joy som hele holdets chef.

Som 27-årig blev Joy færdiguddannet fra Statens Teaterskole, og sidenhen har hun medvirket i en række film og forestillinger. For ca. 12 år siden kastede hun sin kærlighed på rollen som instruktør. Det var egentlig ikke Joys egen idé, at hun skulle ned ad den vej. Nej, en ”familieagtig tæt ven” nærmest insisterede på, at Joy ville være egnet til at sidde i instruktørstolen.

– Jeg tror, jeg har blandet mig alt for meget i instruktørens arbejde og været helt vildt irriterende, så de har nok tænkt, at jeg hellere selv måtte få lov, siger Joy og griner. – Da jeg i sin tid søgte ind på teaterskolen, læste Lisbet med mig, og hun har altid kendt mig rigtig godt, så jeg tror, hun har set et eller andet i mig.

Lisbet Dahl viste vej

En dag stod Lisbet Dahl med forestillingen ”Sømænd og svigermødre”, hvor hun havde en stor rolle, og hvor hun samtidig selv skulle instruere. Så hun kontaktede Joy for at få sig en medinstruktør.

– Det turde jeg godt. Så kunne jeg lure hende lidt af, for jeg vidste jo helt ærligt ikke, hvordan man gjorde noget som helst. Så vi gjorde det sammen, og så kunne jeg godt mærke, at det gav mig en virkelig stor glæde at sidde på den anden side og arbejde med skuespillerne. Jeg synes, folk var så dygtige og endnu mere fantastiske, end jeg syntes før.

Solbjørg Højfeldt: Jeg vil bare ikke dikteres

At skabe noget større

Efterfølgende fik Joy lige så stille opgaver som instruktør på egen hånd, og så blev det for alvor en del af hendes væsen.

– Jeg føler mig meget hjemme i det at være instruktør, måske fordi jeg har en større fornemmelse af at skabe noget. Selvfølgelig gør jeg også det som skuespiller. Her skaber jeg min rolle, men som instruktør føler jeg, at jeg skaber noget større, og det er meget tilfredsstillende for mig at skulle sætte et stykke sammen på den måde.

Skuespiller Lotte Andersen om sin karriere: Sporet blev for isoleret for mig

Et stærkt makkerpar

Privat danner Joy par med skuespilleren Niels Olsen. Sammen har de datteren Rosa, og til sommer kan de fejre sølvbryllup. Men professionelt er de om muligt et endnu stærkere makkerpar, fortæller Joy.

– Når vi er til en prøve, så er han skuespiller, og jeg er instruktør. Vi er nødt til at skille tingene ad, og hvis vi er skide sure på hinanden, når vi tager hjemmefra om morgenen, kan det ikke nytte noget, vi tager de frustrationer med på arbejde, for det går ud over alle. Og det synes jeg egentlig, vi er meget disciplinerede omkring.

Men det er ikke kun Joy, som engang imellem agerer chef for sin mand. Niels har også instrueret Joy, ligesom de har spillet sammen adskillige gange.

– Det er sikkert ikke alle par, der kan finde ud af at arbejde sammen, men jeg synes faktisk, vi er rigtig gode til det. Nogle gange er vi faktisk endnu bedre til det end til at være par derhjemme, siger Joy med et smil og fortsætter: Vi har meget samme humor, og han har også tit brugt mig som sparingspartner, når han har skrevet tekster. Vi ved, hvad hinanden mener om tingene, vi kender hinandens smag, og jeg ved nøjagtigt, hvad Niels kan, og hvordan jeg bedst bruger hans kompetencer.

Anne Laxholm om ægteskabet: Har kylet ting efter Hans-Henrik i arrigskab

Læs også