https://imgix.femina.dk/media/websites/femina-dot-dk/website/sex-og-psykologi/klummer/renee-toft-simonsen/renee-2-kopi-2_7.jpg
Selvudvikling

Jo mere motion - jo bedre hjerne

2. april 2009
af Renée Toft Simonsen
Jeg begyndte med at løbe et kvarter væk fra mit hus, så vendte jeg om og humpede tilbage igen

Jeg faldt for nylig over en artikel med overskriften "Gå eller løb dig til en bedre hjerne". Se, det var jo lige noget for mig. Da jeg for fem år siden holdt op med at ryge, begyndte jeg at løbe. Og selvom jeg er faldet i rygegryden hist og pist i de forgangne fem år, så har jeg alligevel formået at holde fast i løbet. For ikke nok med, at jeg på den måde kunne holde kiloene fra at sætte sig diverse upassende steder, så gav det mig samtidig mere energi at bevæge mig. Jeg fik det virkelig godt af at løbe - både fysisk og psykisk.

Den psykiske del var i begyndelsen kun knyttet til, at jeg syntes, jeg var så dygtig og god, fordi jeg overhovedet kom af sted. Men i dag - fem år senere - er den lige så meget knyttet til det enorme velvære, jeg mærker, både under og efter. Jeg føler næsten, at jeg kommer i en meditativ tilstand, mens jeg løber. Ikke nok med det, så får jeg også frigivet en frygtelig masse kreativ energi, for indimellem skriver jeg, mens jeg tramper af sted. Det er bare en vidunderlig time at få helt for sig selv. Ingen telefon, ingen mail, ingen afbrydelser, ingen snak, ingenting, kun mig selv og mit rytmiske hjerte og åndedræt, uhm.

Nå, nu finder jeg så ud af, at mit løb også er godt for hjernen. Det er da bare herligt. Og det er ikke kun løb, der gør gode ting for din hjerne. Det er faktisk enhver form for bevægelse; gymnastik, tennis, dans etc. Ud over at være med til at danne nye hjerneceller og skabe forbindelse mellem allerede eksisterende, viser forskning, at fysiske og rytmiske øvelser også kan være med til at øge din arbejdshukommelse og den såkaldte flydende intelligens. Den flydende intelligens sætter dig i stand til at løse nye og ukendte problemer og til at improvisere, mens det, der hedder den krystalliserede intelligens, er evnen til at løse problemer ud fra kendt viden og erfaring.

På University of California har man gennem otte år målt hjerneaktiviteten hos 6.000 kvinder, og her viste det sig, at de kvinder, der bevægede sig mest, havde færrest tegn på aldersbetinget svigt i hjernens funktioner. Og lidt var også godt, for med hver ekstra lille mil, disse kvinder gik, blev risikoen for at miste deres indlæringsevner nemlig nedsat med 13 procent.

Så kære læsere, der er virkelig mange gode grunde til at starte til dans, genopdage badminton, til at smutte forbi fitnesscenteret på vej hjem fra arbejde eller til - ligesom mig - at krybe i løbeskoene. Selv om det er hårdt til at begynde med, så kan jeg fortælle, at jeg begyndte med at løbe et kvarter væk fra mit hus, så vendte jeg om og humpede tilbage igen. Med tiden er det blevet bedre og bedre, og i dag løber jeg snildt 10 km uden at blive synderligt forpustet.

Jeg vil bare sige, at hvis jeg kunne, så kan alle, for en mere motionsforskrækket person fandtes ikke. Hermed en opfordring til at kridte løbeskoene, danseskoene, fitnessskoene, vandreskoene, eller hvilke sko du end kunne tænde på. Du bliver mere afslappet, får mere energi, holder vægten nede, kommer i form og bliver klogere på én gang. Kinderæg, gå hjem og læg dig.

Kærlig hilsen
Renée

Har du spørgsmål om parforhold, børneopdragelse, sex, usikkerhed - eller hvad der i øvrigt hører livet til - så skriv en mail til Renée på renee@femina.dk .

Hvis du er blevet inspireret af Renées klumme, eller bare gerne vil knytte en kommentar til emnet, så giv din mening til kende i vores kommentarfelt herunder.

Læs også