https://imgix.femina.dk/media/5e34d5cb2ce748a2b54549c76ffa825a.jpg
Selvudvikling

Jeg må ikke fotografere de tykke

24. september 2009
af Redaktionen
Når en virksomhed eller institution skal præsentere sig selv i fx brochurer, vil de helst ikke have grimme eller tykke mennesker med på billederne. Det fortæller fotografen Niels, der bliver bedt om at undgå de mennesker

Niels er fotograf og er hver dag på farten. Billederne bestilles af virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der vil have fotograferet deres medarbejdere og studerende til brochurer o. lign. - Det er den officielle version af, hvad mit arbejde er, men desværre ikke den helt sande, fortæller Niels, der ofte får at vide, at der er visse mennesker han skal undlade at fotografere.

Erhvervslivet lægger stor vægt på udseendet. En ny undersøgelse foretaget af Videncenter for arbejdsmiljø viser, at både arbejdsgivere og ansatte mener, at det er ok at vurdere folk og eventuelt sortere dem fra på deres udseende. Når fotografen Niels er ude, får han besked på at undgå bestemte mennesker på billederne. - Det er dem, som kunden synes er for tykke eller for grimme til at blive fotograferet. De personer bliver diskret peget ud for mig, fortæller Niels.

Niels har været fotograf i 20 år, og han har aldrig tidligere oplevet kunder stille særlige krav til udseendet på de mennesker, han fotograferer. - Det er kommet de seneste tre år, og det fylder meget i dag. Det ligger i tidsånden, at vi søger det pæne og det normale. Mine kunder er meget opmærksomme på at sende et signal om, at hos dem er man slanke, sunde og pæne, mener Niels. Nogle gange bliver dette signalønske absurd.

- Jeg fotograferer også for en voksenuddannelse. Det vil sige en uddannelse for voksne, modne mennesker, men jeg må kun fotografere unge, slanke mennesker til kataloget. Dermed får kunden et katalog med billeder af mennesker, som målgruppen ikke kan identificere sig med. Jeg forstår slet ikke, at nogen prioriterer sådan, og ville aldrig gøre det selv. For mig som fotograf og som menneske handler det om, hvilken udstråling et menneske har.

Niels optræder anonymt her, da han sandsynligvis ville miste sine kunder, hvis han offentligt fortalte om den skjulte diskrimination.

Læs også:
Vi vil kun have pæne medarbejdere

Læs også