https://imgix.femina.dk/media/8483ead828f74b77b7397c772a7b4d11.jpg
Selvudvikling

Jeg har mistet lysten til sex

3. juli 2009
af Renée Toft Simonsen
Foto: Colourbox
Ophobet vrede kan godt resultere i manglende lyst til sex

Kære Renée
Jeg har mistet lysten til sex med min kæreste, og det giver en masse problemer i vores forhold. Han er 31, jeg er 41, vi har kendt hinanden i seks år, og vi har et barn på tre år sammen. Vi har haft et problematisk forhold. Men selv om min kæreste er alkoholiker, har vi altid dyrket en masse sex og følt stor tiltrækning og lidenskab for hinanden. Vi var væk fra hinanden i to måneder i efteråret - jeg var flyttet fra ham. Men da vi sås igen, slog det gnister, og vi indså, at vi var nødt til at prøve igen.

Min kæreste har været på antabus de seneste to måneder og venter på at komme i Minnesota- døgnbehandling, og vi har det fredeligere og meget rarere sammen end nogensinde. Ingen dramaer! Desværre har jeg mistet lysten til sex. Jeg holder stadig af ham, men han har også krænket mig mange gange med løgne, verbal ondskabsfuldhed og dårlig opførsel over for min teenagesøn. Jeg ved ikke, om det er det, der er grunden til min manglende lyst - omvendt skulle den jo have været forsvundet for længe siden!

Jeg kan lide ham bedre end nogensinde, fordi han er ædru og meget mere omgængelig. Han har lyst til sex hver dag, gerne et par gange, og det er, som om jeg går helt i baglås, når han begynder at gøre tilnærmelser. Jeg kan ligesom ikke have, at det drejer sig om hans behov hele tiden. Det gjorde det også, mens han drak, og det er det, jeg er træt af - selv om jeg jo godt forstår, han er frustreret og ikke kan forstå, hvorfor jeg trækker mig, når nu han ikke drikker længere og endelig har erkendt sit problem og besluttet at gøre noget ved det.

Min kæreste bliver småperfid og kommer med en masse dumme bemærkninger om min manglende lyst, hvilket ikke ligefrem virker befordrende på mig. Så det er en ond cirkel. Jeg kunne godt tænke mig at høre dit bud på, hvorfor jeg har det sådan? Jeg har i øvrigt heller ikke haft menstruation i snart tre måneder, men er ikke gravid. Jeg venter på at komme til hos en gynækolog. Kan det være noget hormonelt?

Mange hilsner
L.

Kære L.
Der kan være mange årsager til, at du ikke har lyst til sex lige nu. En af dem kan være fysisk eller, som du selv foreslår, noget hormonelt, hvilket den udeblevne menstruation måske kunne tyde på? Så det skal jo undersøges hos en læge, før du ligesom kan komme videre. Men det kan selvfølgelig også godt have noget at gøre med de ændrede forhold mellem dig og din kæreste. Din kæreste er alkoholiker, og I har været sammen længe, så I har ganske sikkert fået grundlagt nogle indbyrdes mønstre, som måske ikke lige forsvinder, bare fordi alkoholen ikke længere er der. Men der er også mønstre, som ændrer sig, når noget i omstændighederne forandres, og den forandring tænker jeg godt kunne forårsage, at du har mindre lyst til sex.

Den lettelse og måske oprejsning, der kunne ligge i, at din kæreste endelig, efter al den tid, anerkender, at han har et alkoholproblem, kunne forårsage, at du samtidig kom i kontakt med den vrede, der også må have hobet sig op i løbet af årene. Således føler du måske nu, at der endelig er plads til vreden. Men gør du plads til vreden, er det måske sådan hos dig, at der så ikke samtidig kan være plads til, at du føler din seksuelt tiltrukket? Jeg synes helt sikkert, at du skal respektere dig selv og tage hensyn til, at du ikke har lyst - forstået på den måde, at så må din kæreste altså vente, til lysten igen indfinder sig. Og tak så gud for, at du ikke bor i Afghanistan. Jeg har hørt, at de har vedtaget en lov, som giver manden ret til sex med sin hustru hver fjerde dag, uanset om hun har lyst eller ej.

Kærlig hilsen
Renée

Læs også:
Jeg vil ikke se mine forældre

Drikker min mand for meget?

Jeg føler mig mislykket

Læs også