https://imgix.femina.dk/media/3c3c19899f884810a3fffdeb09170867.jpg
Selvudvikling

Jeg er bange og nedtrykt

13. august 2009
af Søs Wollesen
Foto: Colourbox
Spørg nogen, som du har tillid til, om de kender en god psykolog eller psykoterapeut

Søs, jeg håber, du kan hjælpe mig, en næsten 30-årig kvinde. Jeg har altid været et bekymret menneske. Hypokonder? Celleforandringer i livmoderhalsen og en kegleoperation har helt slået mig ud. Jeg afventer undersøgelser for at se, om det er væk. Tanken om kræftceller gør mig bange, og jeg har svært ved at fungere, har ikke lyst til at gå ud, jeg græder og føler mig ikke længere noget værd. Orker intet og ser fjernsyn det meste af tiden.
Er det en periode i mit liv? Fremtiden skræmmer, hvad kan og skal jeg gøre?
Jeg overvejer at tage perikum (naturlægemiddel mod nedtrykthed, red.), men har dette en egentlig effekt? Jeg har ellers et godt liv, ingen drama, en dejlig kæreste og gode forældre.
Hypokonderen

Jeg vil ikke gå ind i det, som lægen fandt, og du blev behandlet for, men i stedet de andre ting, du beskriver. Du angiver manglende energi, mangel på selvtillid og lyst til at socialisere samt frygt for fremtiden. Alle disse større og mindre spørgsmål kan perikum ikke klare alene. Du skal have noget hjælp, muligvis en periode med medicin (anti-depressionsmiddel), men først og fremmest nogle samtaler med en psykolog eller psykoterapeut.
Du skal tage kontakt til din egen læge og tage e-mailen, som du har sendt til mig, med. Din læge kan skønne, om du kan få en henvisning til 12 samtaler hos en psykolog.
Ønsker du ikke det, så spørg nogen, som du har tillid til, om de kender en god psykolog eller psykoterapeut.
Kan du ikke selv finde overskuddet til at ringe, så bed din kæreste om hjælp til det.
Du skal have dit gode liv tilbage, en glad hverdag med din dejlige kæreste og din familie.
Søs

https://imgix.femina.dk/legacy/media/aa93dc5c998540d499589dcbc1e44c30.jpg

Spørg om krop
Søs Wollesen er læge, zoneterapeut og akupunktør. Har du et spørgsmål til Søs, kan du skrive til hende på sos@femina.dk, så kommer dit brev måske i FEMINA og på femina.dk. Du er også velkommen til at skrive en kommentar i feltet herunder, dog besvares spørgsmål ikke her.

Læs også