Fødselsdag
Selvudvikling

Jeg er bange for, at ingen kommer til min fødselsdag. Hvad skal jeg gøre?

31. marts 2023
Af Annette Aggerbeck
Foto: Colourbox
Endnu en fødselsdag nærmer sig, og du har igen ikke fået arrangeret noget. Hvorfor ikke? Psykoterapeut Mette Glargaard kommer her med de bedste råd til, hvordan du får en fødselsdag efter din smag.

1. Jeg er bange for at få afbud

Du er bange for, at folk ikke vil komme, når du inviterer dem.

Det skræmmer dig at tænke på, at du kan risikere at tilbringe din fødselsdagsfest i et stort rungende festlokale sammen med ganske få af dine venner, selv om du har inviteret en masse.

Sådan kan du gøre:

Ifølge psykoterapeut Mette Glargaard kan frygten for at få afbud vise sig ikke bare at være en fantasi, men velbegrundet.

Hun mener, at vi i dag har fået en kultur, hvor folk ikke føler sig forpligtet, når de melder sig til noget. Folk melder mere fra, end de gjorde førhen, når de sagde ja tak til noget. Det har mange f.eks. oplevet, når de har prøvet at slå en begivenhed op på Facebook.

Psykoterapeuten anbefaler, at man fortæller de inviterede om sin frygt – man kan f.eks. sige, at man er bange for, at når man inviterer til fødselsdag, vil mange af de inviterede takke ja og så alligevel ikke dukke op.

Det er en god idé at tale med andre om frygten for at vise dem, at det betyder noget for dig, at de kommer.

2. Jeg ser ingen grund til at fejre mig selv

Du ved godt, at du har fødselsdag, men kan ikke rigtig se, at der er grund til at fejre dig selv. Det kan der være flere grunde til.

Måske er du introvert og/eller særligt sensitiv og har ikke lyst til en stor fest med mange mennesker og meget larm og ståhej. Eller du er meget beskeden og vil ikke “gøre et stort nummer ud af dig selv”.

Sådan kan du gøre:

Find ud af, hvorfor du ikke ser nogen grund til at fejre dig selv – færdiggør sætningen: “Jeg ser ingen grund til at fejre mig selv, fordi …”

Tal også gerne med en, du er tryg ved, om, hvad det kan handle om, når du ikke vil fejre dig selv. Måske ser andre noget, du ikke selv ser.

Hvis årsagen er, at du ikke bryder dig om opmærksomhed, så forbinder du måske fejring med, at man skal holde en stor fest med mange mennesker.

Man kan fejre sig selv på mange måder, så stil dig selv spørgsmålet: “Hvis jeg var tvunget til at fejre mig selv, hvad ville så være rart for mig?”

Man kan fejre sig selv på mange måder, så stil dig selv spørgsmålet: “Hvis jeg var tvunget til at fejre mig selv, hvad ville så være rart for mig?”

3. Jeg orker ikke

Du føler, at en fest kræver for meget af dig, så du bliver udmattet på forhånd.

Sådan kan du gøre:

Hvis du ikke orker, kan det ofte hænge sammen med, at du har en idé om, at din fejring skal ske på enbestemt måde. Her handler det om dine egne eller andres forventninger, som du føler, du skal leve op til.

Find ud af, hvad det er for forventninger. Og spørg så dig selv: Hvordan kan jeg fejre mig selv på en måde, som er rar for mig, når jeg ikke orker det store?

Måske kan du bede om hjælp – du kan f.eks. bede dine gæster komme med en ret hver især i stedet for gaver og bede dem hjælpe med at pynte op og dække bord.

Folk kan godt lide at hjælpe til, for det giver dem en fællesskabsfølelse.

4. Jeg kan ikke gøre alle tilfreds

Alle har så mange meninger, ønsker, idéer og holdninger til, hvordan du skal fejre dig selv. Du bliver helt træt og rundtosset af at høre på dem.

Sådan kan du gøre:

Hvis du har det sådan, er det ifølge psykoterapeut Mette Glargaard typisk, fordi du har en forestilling om, at den fest, du skal holde, er for de andres skyld.

Psykoterapeuten anbefaler at overveje, hvordan den perfekte fest ville være, hvis man ikke skulle tage hensyn til andre.

Husk, at hvis nogle af de inviterede har et problem med, at du vil invitere bestemte personer, er det deres problem, og at du ikke behøver påtage dig ansvaret for noget, de har svært ved.

5. Jeg synes, at fødselsdage er kedelige

Du har en oplevelse af, at fester ikke er særlig interessante, men er noget, man er forpligtet til at udholde.

Sådan kan du gøre:

Det er vigtigt, at du ikke tror, at du skal holde en fest på en bestemt måde.

Kig på de fester, du har været til, og se på, hvad der har været sjovt og rart for dig. Lad dig inspirere af de gode oplevelser. Husk: Det er din fest – du kan gøre, lige hvad du vil.

6. Jeg er nødt til at invitere nogle, jeg ikke er vild med

Du tror, at du er nødt til at invitere nogen, som du ikke har lyst til at invitere. Du har ikke noget til fælles med dem, eller de opfører sig på en måde, du ikke bryder dig om, f.eks. ved at drikke for meget og genere de andre gæster.

Sådan kan du gøre:

Langt de fleste er bange for at blive uvenner med familien, og derfor skal du ifølge Mette Glargaard måske vælge at holde to arrangementer – et mindre arrangement for dem, du føler dig forpligtet til at invitere, f.eks. familiemedlemmer, du ikke har så stor lyst til at se.

Du kan så invitere dem til et par timer med kaffe og kage. Og så kan du på et andet tidspunkt holde den rigtige fest med alle dem, du gerne vil se.

7. Det er ikke kutyme i vores familie at fejre sig selv

I nogle familier er der ikke tradition for, at man gør noget særligt ud af sig selv og sine fødselsdage.

Hvis det er tilfældet, kan du være bange for, at der vil blive set skævt til dig, hvis du vælger at fejre dig selv, eller hvis du vælger at gøre det på en bestemt måde. Det kan dog både handle om familiekultur og noget religiøst betonet.

Sådan kan du gøre:

Begynd at se på, om det er den måde, du vil leve på. Find ud af, om du vil bryde kutymen og gøre noget nyt for at se, om det gør dig glad.

Det handler dybest set om at komme ud af sin komfortzone og leve livet på en ny måde.

Læs også