tv-vært Janni Pedersen fortæller om at skrive en krimiroman
Selvudvikling

Janni Pedersen: "Jeg er bare blevet endnu mere vild med min mand"

25. marts 2019
af Britta Bjerre
foto: Heidi Maxmiling
"Han var en meget voksen mand, syntes jeg dengang. Han fyldte 40, lige da vi havde lært hinanden at kende, og jeg var 27". Sådan fortæller Janni Pedersen, populær nyhedsvært og krimireporter på TV 2 News, om mødet med sin mand, Kim Faber, som hun lige er debuteret som krimiforfatter sammen med.

Efter at have været sammen i næsten 25 år er Janni Pedersen og hendes mand, Politiken-journalist Kim Faber, netop debuteret som krimiforfattere med en roman skrevet i fællesskab.

De fleste kender Janni Pedersen som nyhedsvært og krimireporter på TV2 News, men nu viser hun altså nye sider af sit talent med romanen "Vinterland". Og ja, selvfølgelig har hun trukket på alt det, hun har oplevet og lært i de mange år efterhånden, hvor hun har arbejdet med kriminalstof som tv-journalist, skal vi hilse og sige.

Sær timing

At det netop blev krimistof, Janni kom til at beskæftige sig med journalistisk, beror på en ret sær timing. Fordi den dag Janni stod frisk og færdig som nyuddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i sommeren 2000, var den dag, hvor den berygtede Peter Lundin blev anholdt for mordet på sin kæreste og hendes to børn.

Janni, der havde fået job på Nordisk Film TV, hvor hun også havde været i praktik som journaliststuderende, gik som det første ned i arkiverne sammen med den lige så nyansatte kollega Ralf Andersson. Her satte de sig og gennemså mange timers råoptagelser med Peter Lundin, optagelser, som deres chef tidligere havde lavet i USA med Lundin, mens han dengang sad fængslet for mordet på sin egen mor. Sådan begyndte de arbejdet på den stærkt omtalte tv-dokumentar, der kom til at hedde "En morder vender hjem". Og sådan lidt tilfældigt startede altså Jannis vej ind i kriminaljournalistikken.

LÆS OGSÅ: Krimiforfatter Katrine Engberg: Ordene var min fars gave til mig

Krimi på skrift

Jannis vej ind i den litterære krimiverden til gengæld, den baner hendes mand for hende. Eller sagt på en anden måde: Jannis mand var allerede begyndt på at skrive på en roman, men så en aften for to år siden siger han pludselig, da de sidder ved aftensmaden, om de ikke skal skrive den bog, han er begyndt på, sammen og gøre den til en krimi.

Og som Janni forklarer: - Jeg siger bare jo. Og så var vi i gang.

Men hvordan har det været, at ens parforhold pludselig også udvikler sig til et litterært parløb?

- Det har været spændende, inspirerende, SÅ fedt, men også pisseirriterende i perioder. Det er sin sag at skændes over morgenbordet og så mødes bagefter for at snakke plot og fortællingens fremdrift. Men som regel blev vi begge så opslugte, at skænderiet røg ud til højre.

- Tænk at få lov at skrive en bog med sin mand. Sådan tænker jeg i virkeligheden. Det er da fantastisk. Jeg er bare blevet endnu mere vild med min mand. For jeg synes jo, han skriver så rasende godt.

LÆS OGSÅ: Sara Blædel: Jeg gider at være sød, men jeg gider ikke lefle

Have et helt fodboldhold

Janni og Kim mødte hinanden på journalisthøjskolen i Aarhus.

- Han var en meget voksen mand, syntes jeg dengang. Han fyldte 40, lige da vi havde lært hinanden at kende, og jeg var 27, fortæller hun.

– Jeg var hurtig til at spørge Kim, om han ville have flere børn. Det sagde han heldigvis ja til. Derefter kunne jeg ikke rigtigt se, at der var nogen forhindringer. For jeg ville gerne have børn, ja. Jeg ville i virkeligheden gerne have haft et helt fodboldhold. Men sådan skulle det altså ikke være.

– Og ja, han var denne her meget voksne mand, fortsætter hun, - men det ramte mig egentlig først, da hans lillebror fyldte 40, mens jeg var gravid med Nana (Janni og Kims nu voksne datter, red.), og da kan jeg huske, jeg tænkte: ”Hold kæft, jeg har en kæreste, hvis LILLEBROR fylder 40!”

– Nu er Kim 63, og jeg er 50, og på en måde kommer vi bare tættere på hinanden, som årene går, og aldersforskellen kan jeg ikke se længere.

LÆS OGSÅ: Michèle Bellaiche: Jeg kunne ikke blive ved med at negligere

Terrorangreb

”Vinterland”, der udkom i sidste uge, tager sit udgangspunkt i et terrorangreb rettet mod et julemarked i det indre København. Det er en ordentlig kleppert på over 400 sider. Og skrevet på skift af ham og hende. Kim har skrevet på den mandlige hovedfigur, kriminalkommissæren Juncker, og Janni har skrevet på den kvindelige kommissær, Signe, hvorefter alt er blevet skrevet igennem af Kim.

– Det er Kim, der er skriverkarlen. Jeg er tv-journalist jo. Jeg skriver utroligt kort og meget manusagtigt. Der skal arbejdes med sproget på en helt anden måde, end jeg kan, og derfor er det godt, at jeg har sådan en fortællende-journalist-mand som Kim.

Og ja, de har fået blod på tanden til at skrive mere..

– Vi har allerede lavet oplægget til, hvad der skal ske i bog nummer to. Men det er faktisk ”Lektor Blomme”, altså Kim, der driver det lige nu. Jeg ville nok bare gerne hvile lidt på laurbærrene først.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs også