Jane Fonda
Selvudvikling

Jane Fonda: Efter at jeg blev 60, begyndte jeg at forstå, hvem jeg er

6. august 2018
af Tina Jøhnk Christensen. Redigeret til web
Foto: All Over Press/Rex Features
"Kærlighed er meget kompliceret for mennesker, der ikke er vokset op med forældre, der kiggede kærligt på deres børn," siger 80-årige Jane Fonda, der aldrig rigtig har haft held i kærlighed. Hen ad vejen har hun fundet ud af hvorfor. SØNDAG har mødt den biografaktuelle hollywoodskuespiller.

SØNDAG møder Jane Fonda

SØNDAGs  journalist har mødt skuespiller Jane Fonda i Los Angeles i forbindelse med tilblivelsen biograffilmen "Book Club" (premiere 9. august), og dét blev til en samtale om både det at blive ældre, om sex, og om den svære kærlighed, som ikke altid har været lige let for Fonda.

Det er den heller ikke for hendes karakter i "Book Club", hvor Fonda spiller karrierekvinden Vivian, der ejer et hotel og – på overfladen –  lever lykkeligt som single.

Vivian er medlem af en bogklub, sammen med tre andre modne kvinde — Diane, der spilles af Diane Keaton, er enke og har nok at se til med sine voksne børn, der vil have hende til at flytte til deres stat, så hun ikke skal bo alene i Californien. Sharon, der spilles af Candice Bergen, er en anerkendt dommer, hvis mand har fundet en yngre kvinde. Og Carol, der spilles af Mary Steenburgen, og er i et godt, men lidenskabsløst ægteskab. I bogklubben beslutter de sig for at læse den erotiske bog ”Fifty Shades of Grey” - og dét sætter i den grad kulør på deres hverdag. 

Der er ellers meget snak i Hollywood om, at man ikke laver nok film med og om modne kvinder. Men det er heldigvis så småt ved at ændre sig, og ”Book Club” er bare en af de mange nye film og tv-serier, der omhandler modne eller ældre kvinder i forskellige livssituationer. Sidste år medvirkede Jane Fonda i den romantiske ”Our Souls at Night”, hvor hun spiller en enke, der falder for naboen. Han spilles af Robert Redford.

– Der bliver flere og flere ældre kvinder i verden, og vi lever gennemsnitlig fem år længere end mænd, og det er ved at gå op for film- og tv-branchen, at der er et marked for os, fastslår Jane Fonda.

– Der er noget i vores tidsånd, som opfordrer os til at tænke over, at kvinders historier er blevet tilsidesat. Det er skidt for både mænd og kvinder, hvis halvdelen af vores fortællinger bliver ignoreret.

 

LÆS OGSÅ: Helen Mirren: I Mange år følte jeg mig som en hjort fanget i forlygterne, når jeg lavede film 

Moden sex

Jane Fonda er i dag 80 år gammel, og selvom hun blankt indrømmer, at et par plasticoperationer har været medvirkende til, at hun ser markant yngre ud, end hun er, så er Fonda meget åben om de forandringer, som alderen fører med sig. I 2012 udgav Jane Fonda bogen "Prime Time", som netop handler om at blive ældre og de forandringer, der sker – også seksuelt – og om at holde sig aktiv og stærk, både fysisk og psykisk.

– Bogen handlede altså ikke kun om sex, siger Jane Fonda og smiler bredt.

– Den handlede først og fremmest om at blive gammel. Jeg interviewede kvinder, der var oppe i 90’erne – der var oveni­købet et par stykker, der var ældre end 100. Sex er anderledes, når man bliver ældre – og det kan jeg tale med om, fordi jeg selv er 80.

Jane Fonda pointerer, at sex stadig kan være romantisk, erotisk og sexet, når man er ældre. Man skal bare planlægge det. Sex kan ovenikøbet være endnu bedre for kvinder, når de bliver ældre, påpeger hun.

– Vi kender vores krop endnu bedre, og vi er ikke bange for at bede om det, vi kan lide, så sex kan være meget bedre for kvinder, når de bliver ældre, siger hun.

– Når man er ældre, er det dog anderledes at have sex, især hvis manden også er ældre. Man er ikke længere så spontan – det er ikke lige så nemt som tidligere at sige: ”Lad os springe ind i sengen og gøre det”, for man skal have piller og shots og alt muligt andet, for at det kan lade sig gøre.

 

Den svære kærlighed

"Prime Time" var dog ikke Jane Fondas første bog. I 2005 udgav hun  nemlig sin selvbiografi ”My Life so Far”, hvori hun er meget ærlig omkring sin opvækst og sit kærlighedsliv.

Hun fortæller blandt andet om sin første mand, den franske instruktør Roger Vadim, som hun havde mødt til en middag i Frankrig, mens hun var ved at indspille en film, var hende utro og opfordrede hende til forskellige grænseoverskridende seksuelle handlinger – som f.eks. at have sex med prostituerede, som han hyrede fra Paris’ mest luksuriøse bordel. Hun turde ikke sige fra, for dengang troede hun, at det handlede om, at man skulle tilfredsstille mænd. Hun havde derfor også nemt ved at relatere sig til sin karakter Vivian i ”Book Club”, der har meget svært ved at stole på og binde sig til den mand, hun elsker.

– Det er min historie, siger Jane Fonda, der skabte en hel baggrundshistorie for sin karakter, som forklarede, hvorfor hun var så bange for at blive såret af en mand.

– Det er helt sikkert noget, jeg kan relatere mig til. Jeg har jo været gift tre gange.

Efter sit otte år lange ægteskab med Roger Vadim gik Jane Fonda næsten direkte ind i et nyt ægteskab med aktivisten Tom Hayden, som hun blev skilt fra i 1990. Tredje ægtemand var mediemogulen Ted Turner, som hun var gift med i en tiårig periode til 2001. Det var dengang, hun besluttede sig for at holde en pause fra Hollywood. Hun følte sig på det tidspunkt for gammel til en karriere på film – paradoksalt nok, når hun i dag som 80-årig laver film efter film og medvirker i den populære tv-serie ”Grace and Frankie”. Men som 50-årig følte hun sig altså udbrændt.

– Jeg var på vej ned i et mørkt hul. Jeg følte mig så gammel. Men efter at jeg blev 60, begyndte jeg at forstå, hvem jeg er, og så blev jeg meget ung igen ...

Alle Fondas ægteskaber endte med at være præget af affærer og skuffelser. Senest dannede hun par med pladeproduceren Richard Perry, men de gik fra hinanden i 2017 efter otte år sammen. I dag er det slut med at gifte sig – selv om Ted Turner tilsyneladende gerne vil finde sammen med hende igen.

– Har jeg en elsker lige nu?

Jane Fonda gentager spørgsmålet med smil i stemmen.

– Nej! Og det har jeg ikke haft i et år nu. Jeg tror, at jeg er færdig med det nu. Jeg er 80. Tak!

 

LÆS OGSÅ: Jane Aamund: Når nogen har været gift med mig, glemmer de det aldrig siden 

Svær barndom

Heller ikke Jane Fondas opvækst var nem. Hendes far var den legendariske skuespiller Henry Fonda – Jane har beskrevet ham som en mand af få ord, og man fornemmer tydeligt på hende, at det ikke var et varmt forhold, selv om hun elskede ham og lavede ”Deres sensommer” året inden hans død i 1982 som en slags kærlighedserklæring til ham. Her spiller de også far og datter, og det er en rørende film – især når man kender til deres historie. Men Henry Fonda var en travl og ambitiøs skuespiller og ikke nogen støtte for sin datter, da hun mistede sin mor som 12-årig.

Hendes mor, Frances Ford Seymour, var bipolar og havde begået selvmord, mens hun befandt sig på et psykiatrisk hospital. Alt dette fandt Jane først ud af, da hun kom på kostskole og tilfældigt hørte om sin mors dødsårsag.

– Jeg kendte hende ikke særligt godt, siger Jane Fonda, der lavede en del research for at lære sin mor bedre at kende, da hun skrev sin selvbiografi i 2005.

– Jeg kunne endelig se, hvorfor hun var, som hun var. Hun var blevet misbrugt seksuelt. Som barn vidste jeg egentlig godt, at der var et eller andet galt – at der var sket noget frygteligt i hendes liv. Senere begyndte jeg at studere, hvilken effekt seksuelt misbrug har på unge piger, men jeg vidste ikke, hvorfor jeg var så interesseret i emnet.

For Jane Fonda var det at skrive sin biografi en renselsesproces, der endte med at give hende en indre ro og en forståelse for, hvorfor hendes mor begik selvmord. Hun tilgav hende. Hun tilgav også sig selv. Det ændrede hendes liv.

– Kærlighed er meget kompliceret for mennesker, der ikke er vokset op med forældre, der kiggede kærligt på deres børn. Der er mennesker, der tænker, at det er deres skyld, at de ikke blev elsket som børn. Børn tror altid, at det er deres skyld – de stoler ikke på sig selv og mangler selvtillid. Det er ikke noget, man lige pludselig kommer sig over. Man tager disse problemer med ind i sine forhold.

Hun smiler og kigger ned på den lille bomuldshund Tulea, som ligger roligt ved hendes side i en lille kurv.

– Forhold er komplicerede, Måske er det derfor, vi elsker hunde så meget – for det så er nemt med den ubetingede kærlighed.

Jane Fonda:

  • Født: 21. december 1937 i USA
  • Familie: Hun er datter af den legendariske skuespiller Henry Fonda. Jane Fonda har været gift tre gange og har tre børn: den 50-årige adoptivdatter Mary Luana Williams (som hun adopterede med eksmanden Tom Hayden), den ­49-årige datter Vanessa Vadim med sin eksmand Roger Vadim og den 45-årige søn Troy Garity med Tom Hayden.
  • Hun dannede senest par med pladeproduceren Richard Perry, men de gik fra hinanden i 2017 efter otte år sammen.
  • Hendes vigtigste roller: ”Jamen, man skyder da heste?” (1968), ”Klute” (1971), ”Julia” (1977), ”På vej hjem” (1978), ”Kinasyndromet” (1979), ”Ni til fem” (1980), ”Deres sensommer” (1982), ”The Dollmaker” (1984), ”Dagen derpå” (1986), ”Youth” (2015), ”The Newsroom” (2012-2014).
  • Har vundet to Oscars – for ”Klute” i 1972 og ”Coming Home” i 1979. Hun har yderligere fem nomineringer.
  • Har vundet syv Golden Globes og har været nomineret yderligere otte gange.
  • Er aktuel med ”Book Club”, der har premiere den 9. august.  Også aktuel i tv-serien ”Grace and Frankie”, der kører på 5. sæson på Netflix.