https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/april/indien-prim.jpg
Selvudvikling

Indien: En god kvinde er en gift kvinde

15. januar 2014
af Dahlia Kyed
Arkivfoto: All Over
Så er den gal i Indien igen: I nat blev en 51-årig dansk kvinde gruppevoldtaget af seks mænd. Hvad er det, der er galt med kvindesynet, siden man igen og igen hører om disse grove overgreb? Oestrogen.dk tog til Indien for at blive klogere...

I nat skete det igen. En kvinde - denne gang en dansk kvinde - blev gruppevoldtaget af seks mænd i den indiske hovedsted New Delhi. Hun var ifølge politiet i New Delhi faret vild i et af byens populære backpacker-område og spurgte gruppen af mænd om vej. Mændene reagerede ved at true hende med knive og trække hende med til et afsides sted nær den lokale togstation, hvor de fuldbyrdede voldtægten.

Kvinden formåede efterfølgende selv at finde tilbage til hotellet og mændene er nu anholdt. Så "heldigt" gik det ikke for den unge, indiske kvinde, der i december 2012 blev gruppevoldtaget i en bus og efterfølgende døde af sine kvæstelser, eller de tre søstre på 6, 9 og 11 år, der ligeledes blev voldtaget, dræbt og smidt i en brønd i februar 2013. Eller den 5-årige pige, der blev kidnappet og voldtaget i april 2013.

Voldtægterne - både de forsøgte og de fuldbyrdede - har været så mange, at udenrigsministeriet siden sidste år har advaret kvinder mod at færdes alene; selv på turiststederne og i storbyerne, hvor man ellers tænker, at den slags nok ikke kan ske.

I forbindelse med de voldtægter, der fandt sted sidste år, sendte vi en journalist afsted til Indien for at møde nogle af Indiens egne kvinder og tale kvindesyn med dem. Mød her den indiske kvinde Gita:

På bænken foran et støvet blikskur sidder en kvinde og skræller kartofler. Det meste af hendes ansigt er skjult bag et turkisfarvet slør, og hun bærer en traditionel sari, der viser det øverste af hendes bare maveskin. Da vi får øjenkontakt, vinker hun frimodigt og byder os på en kop chai. Kvinden hedder Gita, og hun er 39 år.

Som indisk kvinde er Gita en minoritet, der kulturelt set har lavere status end manden. Denne kønsdiskriminering betyder, at hun som barn ikke får samme uddannelse som drenge. Maden er også ringere. Hun har ingen arveret, og hun opdrages udelukkende til at blive en mands kone.

FAKTA

- Indien rangerer som verdens fjerde mest farlige land for kvinder.

- Statistikker viser, at der i Indien finder en voldtægt sted hvert 20. minut.

- Næsten halvdelen af Indiens piger bliver bortgift, inden de fylder 18 år. Hustruvold er almindeligt.

-Indiens Centrale Bureau anslår, at Indien har tre millioner prostituerede, hvor 40 procent af dem er børn.

- Devadasi-traditionen får hvert år 10.000 nye pigebørn.

Mit ægteskab var arrangeret
Ifølge en rapport fra UNICEF er 90 procent af alle indiske ægteskaber arrangeret, og den statistik er Gita en del af. Da hun var 22 år, blev hun bortgift til en mand, hun aldrig havde mødt, og de bor nu i udkanten af den indiske by Jaipur.

Gita nipper til sin varme kop chai og ser lidt eftertænksom ud.
"Jeg har altid vidst, at mine forældre ville vælge en mand til mig. Men jeg protesterede ikke, for sådan er vores kultur," forklarer hun. "Heldigvis fandt de en rigtig god mand."

Gita er lavkaste (lav social status), og hendes plads er i familiens trange 12 kvadratmeter hjem, hvor hun bor med sin mand og to børn.
"Min hverdag går med at se fjernsyn og drikke te," fortæller hun.
"Jeg vil gerne arbejde lige som min mand, men det gør kvinder ikke her."

Kvinder skal styres
Kvindens plads som hustru og mor er vigtig i det indiske samfund, og kun sådan får hun respekt og anerkendelse. Samtidig anses kvinden også som en forfører, der leder mænd i fordærv, og derfor skal hun holdes nede. Som barn bestemmer faderen således over sin datter, i voksenlivet bestemmer ægtefællen, og i alderdommen bestemmer sønnen.

Piger bliver bortgift som børn
En god kvinde er en gift kvinde. Og jo fattigere en indisk kvinde er, jo større er risikoen for, at hun bliver gift allerede som barn. I Sydindien bortgifter fattige forældre - mod et beløb - deres pigebørn til tempelgudinden i overensstemmelse med devadasi-traditionen. Pigerne er helt ned til 2 år gamle, og enkelte er endda spædbørn. Når pigen kommer i puberteten, bliver hendes mødom solgt til højestbydende, og pengene går til hendes familie. Langt de fleste af pigerne ender efterfølgende i prostitution, og det udstøder samfundet dem for.

Opgør med traditionerne
Indiens traditionelle kvindesyn er på nuværende tidspunkt under stærk kritik, især efter de mange grove, seksuelle overfald, der i øjeblikket er fremme i medierne. Omverdenen støtter op om kampen for de indiske kvinders rettigheder, og de moderne kvinder selv gør op med traditionerne ved at få høje uddannelser og forblive ugift.

Gita har ingen forhåbninger om at få høje uddannelser: "Det er ikke noget for mig," konstaterer hun. "Men jeg drømmer om at lære engelsk. Så er jeg nemlig uafhængig af andre. Og mere selvstændig," siger hun forsigtigt til slut.

Læs også