https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/egangsbilleder-2013/august/2013-33-vin-p.jpg
Selvudvikling

Imponer vennerne med viden om vin

12. august 2013
af Gitte Holm
foto: shutterstock
Vin hitter i stor stil, og der er kulturelle credits at hente for dem der forstår sig på vinkunsten. Få 3 veje til den perfekte vin.

Hvis der er noget, der kan imponere venner og bekendte, er det når man slynger en sofistikeret eller smart kommentar om vin ud i rummet. Vin er trendy, velsmagende og så er det ikke mindst blevet en hobby for ganske mange danskere, på trods af at druerne ikke just har de bedste levevilkår i Danmark. Vin er velsmagende og kan være en fryd for ganen, men at vide noget om vin siger også rigtig meget om, hvor på den kulturelle skala, vi befinder os.

- Vin er ikke kun en konsumptionsvare. Det er også et kulturprodukt præget af lokal historie, tradition og de mennesker, som har lavet vinen. I nogle kredse giver det pluspoint, hvis man har styr på sin viden om vin på samme niveau, som man kan imponere med sin viden om kunst, litteratur eller musik. Men heldigvis er det en behagelig proces at lære om vin, siger Arvid Rosengren, wine director hos Copenhagen Concepts.

> Få en guide til det sunde restaurantbesøg - se hvordan du vælger sundt, selvom du er livsnyder

Derfor er vi vilde med vin

Vin er ikke noget, som vores nordiske forfædre har fået ind med modermælken, og derfor kan det synes interessant, at vi netop er blevet så pjattede med vin på disse breddegrader. Vinsmagninger dukker op på hvert andet gadehjørne og konceptet er ikke længere noget, som blot hører til i de højkulturelle kredse eller hos deciderede vinkendere. Vin er for enhver.

- Vin har fået et opsving med gastronomien. Vi er generelt blevet mere interesserede i, hvad vi spiser og drikker og derfor er det også helt naturligt, at vi interesserer os mere for vin. Mange er desværre stadig intimiderede af vinsmagningerne, fordi man tror, at det forventes, at man kan sige en masse smarte ting om eksempelvis nuancerne i vinen, men det bør man ikke lade sig skræmme af, siger Arvid Rosengren.

> Se kalorielisten over en lang række populære alkoholiske drikke

At imponere eller vide…

Der er flere gode grunde til at lære om vin. For nogle betyder det noget at kunne imponere vennerne. For andre gælder det, at de synes, at læringsprocessen er fantastisk, fordi man kan smage på alverdens vine - og så er der dem, for hvem vinen er interessant i forhold til mad og gastronomi.

- Hvis man bare ønsker at imponere vennerne, kræver det blot fem minutter på Google eller at man hurtigt stikker næsen i en vinbog. Men hvis man gerne vil lære om vin og ikke mindst forstå vin, er man nødt til at smage på sagerne. Prøv noget nyt og søg vine du ikke kender i forvejen. Det kan godt være, at du elsker en Chablis, men har du f.eks. smagt Assyrtiko fra Santorini? Eller Godello fra Galicien? Der findes fantastiske smagsoplevelser, for dem der tør søge dem, og det giver også noget nyt at tale om, siger Arvid Rosengren.

3 veje til den perfekte vin

Køb vinen hos en vinhandler du stoler på, og forklar hvilken ret der skal på bordet - så vinhandleren nok kunne pejle sig ind på, hvilken vin der er perfekt til lige netop denne mad.

Tænk struktur i stedet for smag, når du skal sammenligne med maden. Er det en let syrlig ret, kræves det samme af vinen.

Er du nybegynder, og kender du endnu ikke alle afkroge af dine smagsløg, så prøv dig frem. Næste gang du inviterer på middag, så køb flere forskellige flasker, og smag dig frem til den, du bedst kan lide. Øvelse gør mester.

Læs også