https://dk-femina-backend.imgix.net/media/article/dsc_3744.jpg
Selvudvikling

Ib Spang Olsens enke prikker til tabu

9. november 2015
af [Britta Bjerre
foto: Hanne Loop]
Ib Spang Olsen var 90, da han døde for knap fire år siden. Da han døde, var det - midt i sorgen - også lidt en befrielse, siger hans enke, kunstneren Nulle Øigaard i et interview i SØNDAG, og dermed prikker hun modigt til et tabu

Er det tabu at sige det ligeud...

... at den store altopslugende sorg også kan følges eller efterfølges af en vis lettelse?

Ja, mon ikke. For hvem tænker ikke: Kan man tillade sig at sige dét?

Men ja, det kan man, fordi det kan siges i kærlighed og med kærlighed. Og billedkunstneren Nulle Øigaard, som var sammen med tegneren Ib Spang Olsen i over 50 år, tør godt.

Annette Heick efter mandens ulykke: Jeg kunne lægge mig i forsterstilling og tude, men det får jeg sgu ikke noget ud af

Næsten alle kender ham

Nærmest alle danskere, store som små, kender tegneren Ib Spang Olsen. Om ikke andet så for hans illustrationer til Halfdan Rasmussens børnebogsklassiker "Halfdans ABC", der har været med til at slå hans popularitet som tegner eftertrykkeligt fast.

Stor kærlighed - stor sorg

Billedkunstneren Nulle Øigaard var Ib Spang Olsens store kærlighed i mere end 50 år. Hun var hans kone, mor til to af hans børn, hans muse og hans model. Da Ib Spang Olsen døde i en alder 90, var sorgen over tabet af en livsfælle naturligvis stor hos Nulle Øigaard.

Alligevel vover den nu 81-årige enke stærkog modigt at stå ved sine følelser og tale åbent om, at der også kan opstå en lettelse efter at have mistet et menneske, man elsker.

Hun siger det ligeud og smukt:
- Efter nogen tid, måneder, et halvt år, bliver det også en slags befrielse, at man ikke længere skal være nervøs for, hver morgen når man vågner, hvordan han har det.

Lise Nørgaard: Jeg undrer mig over, at jeg er blevet så gammel

Vi nød livet, men...

Hun forklarer videre:
- Ib var rimeligt frisk næsten til det sidste, men de senere år var det gået ned ad bakke fysisk. Vi nød livet, men tanken var der hver morgen, når jeg slog øjnene op: "Bare han nu er i live". At være fri for den bekymring er da en lettelse. Det er der en stor frihed i.

Samme år, 2012, som Ib Spang Olsen døde i februar, kunne han og Nulle have fejret guldbryllup den sommer. Men sådan kom det altså ikke til at gå. Den første tid efter Ibs død husker Nulle som ""svær, ubegribeligt svær". Men derefter kom så også lettelsen og følelsen af frihed og gjorde sorgen og savnet lidt nemmere at bære.

Hvad mere kan man forlange?

Når nogen spørger, hvordan Nulle Øigaard har det i dag som enke, men omgivet af familie og venner, siger hun altid og med eftertryk, for ynkes vil hun nemlig ikke:
- Jeg har det godt. Jeg har det supergodt. Jeg nyder hver eneste dag. Ib har sørget godt for mig. Vi har haft et godt liv sammen. Han blev 90. Hvad mere kan man forlange?

Ny bog om Ib Spang Olsen

  • I september udkom bogen "Ib Spang Olsens ABC", som handler om tegnerens liv og kunst. Bogen udgives af Lindhardt og Ringhof.

  • Bogen er skrevet af Ib Spang Olsens gode ven, cand. art, journalist og kulturanmelder Søren Vinterberg

  • Ib Spang Olsen døde 12. februar 2012. Han ligger begravet på Assistens Kirkegård på Nørrebro i København.

  • Nulle Øigaard og Ib Spang Olsen fik de to sønner sammen, Martin og Lasse. Derudover er der de to børn Tine og Tune, som Ib Spang Olsen havde fra et tidligere ægteskab.

  • I Rundetårn i København åbner en stor udstilling om Ib Spang Olsen, der vises fra 21. november til 31. januar 2016.

Læs også