https://imgix.femina.dk/media/websites/femina-dot-dk/website/dig-og-dit-liv/klummer/2012/camilla-kjems/1138-kjems-1-copy-2.jpg
Selvudvikling

Hyldest til skødet, eller?

7. november 2012
af Camilla Kjems
Sex, kropssafter og numsehuller i detaljerede beskrivelser. Gider vi kvinder læse om det? Og i så fald, hvorfor?

Spørger du provoforfatter Charlotte Roche er svaret; fordi det er der. Det findes. Og fordi "tabuer omkring fuldstændig normale og naturlige ting er skidt for vores liv. Det isolerer mennesker."

Af samme grund udgav hun i 2010 sin romandebut "Vådområder" (titlen beskriver fint, hvad bogen handler om) og blev millionær på det! For selvom mange blev forargede, endte bogen med at sælge imponerende to millioner eksemplarer på verdensplan. Så mens feminister og katolikker i Tyskland råber forargede op, må man konstatere, at der ER et publikum - endda et stort publikum - for Roches tabubrydende pen.

Personligt blev jeg selv både fascineret og frastødt, da jeg læste "Vådområder", og kunne aldrig helt finde frem til, hvad jeg egentlig mente om den bog ... for HVORFOR? Nu er Roche så aktuel med sin anden roman, og i den tegner der sig et langt tydeligere svar på dette rungende "hvorfor?" Her handler det om at søge flugt fra tragedie og perfekthedstyranni ved at give sig totalt hen til det kropslige. Om at gøre oprør mod feministmødres had og berøringsangst over for mænd og sex. Alligevel er jeg nysgerrig på, hvad andre kvinder mener om denne særprægede og modige kvindes bøger, og spurgte derfor Feminas redaktionschef, Dorthe, og journalist Tine Bendixen om deres meninger:

"Jeg synes at især Charlotte Roches første bog "Vådområder" var lidt kvalmende, men samtidig så fascinerende, at jeg slugte den. Det er skønt, vildt og forfriskende, at hun flår alle glansbilleder ud af de glimmerbestrøede kvindefantasier. "Fra Skødet" er endnu bedre, knap så numsebeskuende og pirker igen til vi kvinders opfattelse af "det rigtige". Jeg elsker provokationen og eftertanken.

Dorthe Kandi, redaktionschef

"Jeg har læst "Fra skødet", hvor Roches udpenslede form giver mening, fordi historien om hendes eget tab af tre brødre er den røde tråd. Ellers ville det blive for meget kropsvæsker og sex for kropvæsker og sex' skyld. Jeg opfatter hende ikke som plat, jeg synes, hendes form virker som provokation. En slags litterær "afsløring" af noget, vi alle sammen kender til - men vel ikke kunne drømme om at læse om på dén måde. Hun siger, at hun selv bliver seksuelt ophidset af at skrive om de intime detaljer. Jeg synes overhovedet ikke, det er ophidsende. Men jeg synes, det er befriende, at hun tør."

På s. 38 kan du læse Tines interview med Charlotte Roche. Har du læst hendes bøger, så giv gerne din mening til kende inde på femina.dk eller på vores Facebook-side.

Klik på billedet herunder og få et smugkig i denne uges FEMINA

Læs også