Renée Toft Simonsen
Selvudvikling

Hvorfor vil de unge ikke læse?

19. september 2012
af Renée Toft Simonsen
I dag er der 23,5 procent af de unge mænd der ikke kommer videre end folkeskolen. Forskerne er bekymrede og mener, at vi er ved at tabe en halv generation på gulvet

Jeg læste for nylig en artikel om, at hver fjerde unge mand kun lige akkurat gør folkeskolen færdig. Samtidig er det også sådan, at hver fjerde unge mand mellem 16 og 29 år IKKE er i gang med en uddannelse af en slags, heri indregnet praktikpladser, lærepladser, håndværk, detail og så videre. I tal ser det sådan ud, at for 10 år siden var det 21,8 procent af de unge mænd, der ikke kom længere end folkeskolen, og i dag er det tal så vokset til 23,5 procent. En mildt sagt negativ udvikling i forhold til de politiske målsætninger og det ret heftige fokus, man har haft på at få flere unge mennesker i uddannelse.

Forskerne er bekymrede og mener, at vi er ved at tabe en halv generation på gulvet, og i artiklen faldt jeg så over en udtalelse fra en ekspert om, at man simpelthen ikke forstår, hvordan udviklingen har kunnet gå den vej. Hmm … så er det, jeg sidder her i mit køkken og tænker, at hvis jeg var et ungt menneske, der konstant fik tudet ørerne fulde med, hvad jeg skulle gøre hvornår, og hvordan jeg skulle gøre det i hvilket tempo - ja, så tror jeg også, min indre Che Guevara kunne finde på at stå af i svinget og sige f… jer, pas jer selv, og lad mig være i fred!

Renée i sidste uge: Hvad med en homoseksuel gudmor?

Selvfølgelig er der unge mennesker, som ikke magter uddannelsessystemet på grund af manglende evner, og unge mennesker, der ikke har den nødvendige opbakning hjemmefra til at gennemføre. Men jeg kan altså ikke lade være med at tænke, at der må være en stor gruppe unge mænd, der bare reagerer kraftigt på den form for kontrol, vi forsøger at udøve samfundsmæssigt. De unge synes i dag at blive drevet gennem folden som kvæg, nærmest fra før de kan gå, til deres libido begynder at stilne af. At være konstant under opsyn, under kontrol og til vurdering på den måde kan måske tænkes at have den fuldstændigt modsatte effekt end den, vi ønsker? Nogle vil selvfølgelig trives fint under kontrollerede og forudbestemte former, men andre vil altså uvægerligt få trang til at brede vingerne ud og flyve, bestemme og styre deres liv selv. Når vi står uforstående over for, hvorfor antallet af unge mænd uden for vores uddannelsessystem vokser, kunne det måske være en idé at begynde at tænke andre tanker om det råstof, vi har med at gøre - måske endda begynde at tænke i andre baner end kontrol og systemer?

Kærlig hilsen
Renée

Læs også