https://imgix.femina.dk/media/6594b6a0374c49f5a7cb4be9144515c4.jpg
Selvudvikling

Hvordan slipper jeg af med smerter i kroppen?

10. juni 2009
af Søs Wollesen
Lene lider af tilbagevendende smerter forskellige steder i kroppen. Søs prøver at guide hende til et normalt liv uden smerter via en kostomlægning

Jeg er en kvinde på 39 år - gift og mor til tre børn på seks, 11 og 15 år, og jeg har fuldtidsjob. Jeg skriver til dig, da jeg nu igennem længere tid har gået og døjet med tilbagevendende smerter og ikke haft energi til ret meget. Den ene dag er det i armene, næste dag i lænden, så kan det være i det ene lår, og sådan kunne jeg fortsætte. Min egen læge vil gerne sende mig til fysioterapeut, men jeg har haft det her før, og da hjalp fysioterapi mig ikke. Jeg ryger ikke og tager ingen medicin. Har du et godt råd?
Lene

Svar:
Du beskriver ikke, hvordan dine smerter er - altså hvorvidt de er akutte, dvs. jagende eller stikkende, eller "kroniske" og dumpe, dvs. hele tiden befinder sig i baggrunden.

Det første, jeg tænker på, er, at smerterne kan være udløst af stress. Du beskriver, at du har haft dem før, og jeg går ud fra, at der ikke har været tilsvarende smerter i den mellemliggende periode. Med dine tre børn og dit fuldtidsarbejde in mente, så er det nok ikke lige modellen at foreslå ferie.

Hyppige og vedvarende smerter dræner kroppen og belaster humøret, så det er helt forståeligt, at du ikke har meget energi tilovers. Søvn, motion, frisk luft og vand er en god start. Du ved bedst selv, om du skal have kigget din ernæring efter i sømmene. Start med nogle småjusteringer, den helt store kostomlægning har du nok ikke energien til lige nu.

Skær ned på kaffe, sukker, brød og færdigretter, og skru op for grove korn- og grøntsagssorter og frugt og, i begrænsede mængder, syrnede mælkeprodukter og tørrede frugter. Jeg vil anbefale dig tilskud af vitaminer og mineraler samt omega- 3- og -6-fedtsyrer og ekstra magnesium i en periode på seks til otte uger.

Du kan supplere de nævnte kosttilskud med ginseng, rosenrod eller schisandra, de såkaldte adaptogener, der kort fortalt kan medvirke til at "normalisere" de forskellige organsystemer i kroppen. De øger modstandskraften over for både fysisk og psykisk stress.

Sidst, men ikke mindst så vil jeg anbefale dig at få nogle fysiske behandlinger enten i form af body-sds (Body Self Developments System) eller akupunktur. Det var mange ting på én gang - men tag én ting ad gangen, og husk at have dig selv med hele vejen!

Søs Wollesen

https://imgix.femina.dk/legacy/media/aa93dc5c998540d499589dcbc1e44c30.jpg

Søs Wollesen er læge, zoneterapeut og akupunktør. Har du et spørgsmål til Søs, kan du skrive til hende på sos@femina.dk, så kommer dit brev måske i FEMINA og på femina.dk. Du er også velkommen til at skrive en kommentar i feltet herunder, dog besvares spørgsmål ikke her.

Læs også