https://imgix.femina.dk/media/be60427dc410445da5cde649369b27c3.jpg
Selvudvikling

Hvor god er du til dialekter?

1. april 2011
af Julia Schmiegelow
Foto: All Over Press
Test om du kan høre forskel på lollandsk og fynsk? Og hvad med øst - og vestjysk?

Vi kan sagtens høre om nogen kommer fra Sønderjylland eller Aabenraa. For der er stadig masser af dialekter i Danmark. Det mener sprogforsker Michael Ejstrup.

- Der bliver talt masser af dialekt ude omkring i landet. Det er sikkert rigtigt, at danskerne taler tv-dansk, når de bliver interviewet til tv og radio, men når de er hjemme, taler mange stadig deres dialekter, siger Michael Ejstrup til Alive.dk.

Test dig selv
Til gengæld ved man meget lidt om, hvor gode danskerne er til at placere dialekterne. Derfor inviterer Michael Ejstrup nu danskerne til at tage en tre-minutters test på videnskab.dk og afprøve deres evner til at genkende dialekter på tværs af landet fra øst til vest.

Besvarelserne vil være anonyme, og Michael Ejstrup håber på, at rigtig mange vil deltage, så han får et godt materiale til sin videnskabelige analyse af vores forhold til dialekter.

Placer dialekter på et Danmarkskort
I testen hører lytteren syv forskellige lydklip, hvor to personer taler sammen. Efter hvert lydklip skal deltagerne klikke på et danmarkskort på den by, de tror, personerne kommer fra.

- Det lyder måske meget let, men min teori er, at mange af os har svært ved at placere dialekter præcist, når de kommer fra andre dele af landet. Vi kan sikkert godt høre forskel på Fyn og Jylland, men hvad med Sønderborg og Aabenraa? Og jeg gætter på, at nogle jyder kan have svært ved at kende forskel på bornholmsk og københavnsk. Men det bliver spændende at få faktuel viden, siger Michael Ejstrup.

Michael Ejstrup har lavet testen i samarbejde med videnskab.dk og Forskningens Døgn. Resultatet af undersøgelsen vil blive præsenteret i ugen op til Forskningens Døgn, der foregår den 28., 29. og 30. april 2011.

Læs også