https://imgix.femina.dk/media/72636ee600b54ee989c3b61d81f3a83f.jpg
Selvudvikling

Hvad kan jeg dyrke med slidgigt?

18. juni 2009
af Søs Wollesen
Søs anbefaler mensendieckgymnastik og en række kosttilskud

Jeg fik for nogle år siden konstateret ret bastant slidgigt i både nakke og lænd, som menes at stamme fra en færdselsulykke i teenageårene. Det giver mig selvsagt smerter, der af og til er så voldsomme, at jeg ikke rigtig kan noget og slet ikke gå på arbejde. Jeg gik jævnligt til kiropraktor, inden gigten blev konstateret, men han mente ikke, det var nogen god idé at fortsætte. Jeg har naturligvis gået til fysioterapeut i mange omgange. Jeg har prøvet akupunktur, og jeg har prøvet pilates, men intet har hjulpet i længere tid. Jeg vil meget gerne finde en motionsform, der både kan gøre mig mere smidig og styrke ryggen - og få mig i lidt bedre form! Jeg er ikke til fitnesscentre, men er rimelig disciplineret, når jeg får anvist øvelser, jeg selv kan udføre, når det passer mig. Hvad vil du foreslå, jeg kaster mig ud i?
S.R.G.

Svar:
Jeg kan anbefale mensendieckgymnastik, når diagnosen er gigt. Mensendieck er nemlig en blid form for træning og tager udgangspunkt i, hvad du kan, og du vil langsomt kunne træne dine muskler op til mere eller mindre at gøre øvelserne selv. Øvelserne og bevægelserne er meget enkle, hvilket gør dem nemme at udføre i dagligdagen. En anden fordel er, at du lærer at bruge åndedrættet på en god måde. En tredje og væsentlig ting er, at mensendieck typisk foregår som eneundervisning eller på meget små hold. Fra din tidligere træning er du sikkert bekendt med, at du kan blive meget øm, og at det kan føles, som om tilstanden bliver forværret. I den periode bør du være ekstra god ved dig selv, evt. ved at få lidt blid massage, så du kan løsne op og slappe af i kroppen. Desuden er der flere ting fra naturen, der kan medvirke til at lindre dine symptomer. Det ændrer ikke på strukturerne - gendannelse af ledbrusk eller lignende - men virker smertelindrende: Avokado kombineret med sojaekstrakt. Du kan kombinere det med omega-3-tilskud. Desuden (ikke sammen med) kan jeg anbefale hybenpulver. Som basis skal du have kalk, magnesium og D-vitamin samt sørge for at drikke rigeligt med vand.

Søs

https://imgix.femina.dk/legacy/media/aa93dc5c998540d499589dcbc1e44c30.jpg

Spørg om krop
Søs Wollesen er læge, zoneterapeut og akupunktør. Har du et spørgsmål til Søs, kan du skrive til hende på sos@femina.dk, så kommer dit brev måske i FEMINA og på femina.dk. Du er også velkommen til at skrive en kommentar i feltet herunder, dog besvares spørgsmål ikke her.

Se flere brevkasser

Læs også