https://imgix.femina.dk/media/d2f3d5d9faf24feb8307916c1940120d.jpg
Selvudvikling

Hvad gør jeg ved herpes?

21. juli 2009
af Søs Wollesen
Foto: Colourbox
Det kan muligvis skyldes stress eller bestemt kost, at der kommer herpesudbrud

Jeg har nu igennem mange år lidt af herpes, med sår på både over- og underlæbe, og nu er det begyndt at brede sig lidt ud på kinden. Selv om jeg altid har anvendt de midler, man kan købe på apoteket, synes jeg ikke, de virker optimalt. Og jo - jeg bruger dem, som der står man skal. Jeg har aldrig prøvet andre behandlinger, men kan du anbefale mig et alternativ til creme?

Cecilie

Jeg smilede, da jeg læste din kommentar om, at du bruger produkterne som anbefalet. Så er dét på plads. Men det er ubehageligt for dig (og mange andre - ca. 85 % af befolkningen bærer på smitten) at måtte kæmpe med herpessår i perioder. Hvad der imidlertid kan udløse et udbrud, er forskelligt fra person til person. Udsættelse for sollys, menstruation, stress og febersygdom kan medføre reaktivering hos nogle. Vaccine er under afprøvning, hvilket vil sige, at der går nogle år endnu.

For mig lyder det, som om der er nogle ting i din hverdag, du måske skal give et eftersyn! Stress, hyppige infektioner, sollys og visse fødevarer (chokolade, nødder, sukker og kornprodukter) kan øge tendensen til hyppigere udbrud. Der er forskellige kosttilskud, som kan regulere immunforsvaret og dermed dæmpe betændelsesreaktionerne. Essentielle fedtsyrer - omega-3- og -6-fedtsyrer - probiotika (mælkesyrebakterier), C-vitamin, B-kompleks og D-vitamin, zink, selén og olivenbladsekstrakt er nogle af de naturlige stoffer, som kan medvirke til at regulere dit immunforsvar i positiv retning.

Men - der er ikke foretaget så mange undersøgelser direkte på personer med herpesinfektion. Det er altså mere, for at du generelt kan optimere din konstitution. Aminosyren lysin fra avokado findes også i store mængder i eksempelvis kalkun, kylling, lam, æbler, æg og brune ris og er set virkningsfuld, når det gælder om at bremse væksten af herpesvirus. Og ikke mindst regelmæssige måltider, søvn, frisk luft og ophold i afslappende oaser medvirker til at regulere immunforsvaret positivt. Håber, mit svar har kunnet give dig lidt at afprøve som alternativ eller supplement til creme.

Læs også