https://imgix.femina.dk/media/c8fc50d1ce2d470a8a2cc1644e877ae7.jpg
Selvudvikling

Husk at lege

7. februar 2011
af Thorsten Asbjørn Lauritsen/Psykologi
Foto: Colourbox
Legen er livsvigtig for os mennesker. Den skaber livsglæde og styrker vores sociale kompetencer.

Vi mennesker behøver legen for at overleve og for at udvikle os.

"For mennesket er det lige så naturligt at lege som at gå oprejst," siger lektor i psykologi Hans Henrik Knoop.

Forfatter og adfærdspsykolog, ph.d. Jill Byrnit er enig: "Legen er afgørende for menneskets overlevelse. Gennem legen tilegner vi os desuden sociale kompetencer. Vi øver os i hierarkier. Se bare på fodboldkampen. Her indgår voksne mænd i et fastlagt spil, kæmper om herredømmet, uden at det har store sociale konsekvenser," siger Jill Byrnit.

Legen er en ventil
"Gennem legen kan vi få kontakt med det, vi ikke forstår. Dermed repræsenterer legen mere end selve begivenheden. Legen er en ventil for den overophobning af indtryk, der finder sted op gennem livet," forklarer Jill Byrnit.

    "Ser man psykologisk på legen, kan vi også tale om den legende tilstand. Når et barn eller en voksen har sin fulde opmærksomhed rettet på aktiviteten, kalder vi det en flow-tilstand," supplerer Hans Henrik Knoop. Men det kræver både en mental og kropslig ligevægt.

    Hvis man er sulten eller i psykisk ubalance, kan man ikke hengive sig til legen. De to forskere er enige om, at det moderne samfund levner for ringe plads til legen.

    Læs også: Vand dit pengetræ

    "I dag er der en stærk tendens til, at vi altid holder øje med vores børn og fjerner alle farer på deres vej. Vi øver simpelthen vold mod naturen, når vi fratager dem det legende rum," siger Jill Byrnit.

    Men det er ikke kun børn, der har brug for at lege. Hos voksne kommer legen ofte til udtryk i seksualitet, i sport i kunst eller andre måder hvorpå man udtrykker sig passioneret.

    For den voksne er legen et frirum, hvor vi slipper dagligdagen og udfolder os i et andet univers.

    Læs også: Brænd igennem kursus

    Læs også