Selvudvikling
12. maj 2023

Hun havde efterhånden erkendt, at det måtte være sådan. Men nu er døren til et helt særligt kammer blevet åbnet

Tina Müller mødte en mand, der var “en keeper”, og blev sidste år, mod forventning, men til stor begejstring, gravid som 44-årig. Og der er fordele ved at blive mor senere end gennemsnittet, fortæller tv-værten.
Af: Af Stinne Kaasgaard
Tina_Muller

Foto: Dennis Morton/Fern

Et vanvittigt godt sted. Men også et træt sted.

Sådan svarer tv-vært Tina Müller på spørgsmålet om, hvor hun er i sit liv, da vi mødes, knap seks måneder efter hun blev mor til datteren Emma.

Seks måneder efter, at hun på Instagram annoncerede, at hun trods fedtet hår, poser under øjnene og tænder, hun ikke kunne huske, om hun havde børstet, var lykkeligere end nogensinde.

– Min datter fylder alting nu. Det kan jeg ikke komme udenom. Det er både rent fysisk i vores lejlighed, men ikke mindst i form af en pludselig belejring af min krop og identitet, som jeg aldrig har oplevet før, siger hun.

Det kan lyde som et relativt almindeligt barselsforløb og en almindelig reaktion på at få sit første barn. Og det er det også. Heldigvis. For det var i virkeligheden alt det, Tina Müller havde drømt om.

Men i modsætning til mange andre havde hun mere eller mindre accepteret, at det nok ikke ville ske.

Tina_Muller

Så hvordan har det været at blive mor for én, der som Tina Müller har forestillet sig det i så mange år, men samtidig nærmest havde opgivet håbet om det?

– Jeg tror, at man kan have alverdens forestillinger om, hvad det vil sige at blive mor, men når virkeligheden rammer, er det en så stor følelsesmæssig omvæltning, at man slet ikke kan forestille sig det. Det er, som om der er et lille kammer inden i en, som man ikke kender til, før man får børn.

– Når barnet kommer, åbner en lille dør til kammeret, som viser sig at indeholde så mange følelser, tanker og ikke mindst bekymringer, som man ikke anede eksisterede, siger hun.

Er man i det lys nogensinde klar til at få børn i den forstand, at man ved, hvad man går ind til? Formentlig ikke. Men Tina Müller føler alligevel, at hun var mere klar, end hun havde været tidligere i sit liv.

– Da vi fandt ud af, at jeg var gravid, var det jo vitterligt et mirakel. Et mirakel, som vi havde håbet på, ville ske, fordi vi ønskede det noget så inderligt.

– Jeg var et godt sted i mit liv og min karriere. Jeg havde fundet manden i mit liv, og jeg havde prøvet mange ting i min karriere, som gjorde, at jeg ikke var så bange for at være væk fra arbejdsmarkedet. Jeg er ikke bange for at gå glip af noget eller for at blive glemt. Og hvis jeg skulle blive glemt, finder jeg noget andet at lave, siger hun.

En anden ro

Mens medierne er tilbøjelige til at fokusere en del på alder, når kendte kvinder får børn senere end gennemsnittet, har det ikke fyldt ret meget hos Tina selv.

Allerhøjest i form at være positivt overrasket over, at det overhovedet var en mulighed for hende at blive gravid. Men derudover føler hun, at hun har en ro, hun ikke havde, da hun var yngre.

– Da jeg var 25 eller 30 år, var jeg først i gang med at finde ud af, hvad jeg ville med mit liv. Dér ville jeg nok i højere grad føle, at jeg gik glip af noget. Jeg synes, jeg har en anden ro i dag, end jeg havde dengang.

Tina Müller har tidligere været åben om sine overvejelser omkring børn. Eller rettere: At hun ikke havde nogen, og at hun efterhånden havde erkendt, at det måtte være sådan.

– Det er jo ingen hemmelighed, at jeg var 44 år, da jeg fik Emma. Så jeg var nok også nået til et punkt i mit liv, hvor jeg tænkte, at der var grænser for, hvad der rent fysisk kunne lade sig gøre. Og den grænse troede jeg egentlig, at jeg var nået til.

– Det har jeg tænkt over i mange år, og jeg havde bearbejdet, at jeg ikke fik det liv, som jeg havde forventet eller håbet på, fortæller hun.

Når du er omkring de 40 år og er single uden børn, stikker du lidt ud i samfundet. Det er jo det mest almindelige at have børn i den alder.

 

Men så mødte hun Anders.

– Jeg kunne hurtigt mærke, at han var en “keeper”. Ham skulle jeg holde fast i. Vi var også tidligt ret åbne om, hvad vores tanker var om børn. Og så blev jeg gravid. Det er også derfor, jeg ser det som et mirakel, at lille Emma er landet hos os, siger Tina Müller.

Tina Müller lægger ikke skjul på, at hun i øvrigt efterhånden havde fået nok af spørgsmålene om, hvorfor hun var single, og om hun ikke snart skulle have nogle børn.

– Når du er omkring de 40 år og er single uden børn, stikker du lidt ud i samfundet. Det er jo det mest almindelige at have børn i den alder. Men jeg var da pænt træt af, at nogle mente, de kunne stille mig enormt personlige spørgsmål, og fik indimellem lyst til at spørge tilbage: Skal du ikke snart skilles? griner hun.

Inden hun mødte Anders, havde hun egentlig fundet ro i den måde, hendes liv havde udformet sig på. Alligevel er det først i dag, at hun føler, hun er det sted i livet, hvor hun gerne vil være. Og hendes forhold er kun blevet stærkere af, at de to har fået et barn sammen, mener hun.

– Der var bare nogle ting, der faldt på plads, da jeg mødte Anders. Jeg har aldrig nogensinde hvilet så meget i mig selv og har aldrig følt mig så tryg, som efter jeg mødte ham.

Hun undskylder, at hun lyder som én stor kliché. Men det er sådan, hun har det.

– Vi har de samme værdier og ved begge, hvad vi vil i livet. Og så er han en enormt dedikeret og nærværende far. Det vidste jeg også godt, han ville blive, så det kom ikke bag på mig.

Det store regnestykke

For ikke meget mere end et års tid siden, var Tina Müllers liv imidlertid helt anderledes.

– Jeg har i mange år været mit arbejde, og mit arbejde har været mig. Fordi jeg har knoklet så meget, har jeg ikke kunne undgå, at jeg har identificeret mig med mit arbejde. Men jeg har også elsket det, så jeg føler ikke, at jeg er gået glip af noget ved at investere så meget i det. Jeg har fået så mange store oplevelser, som jeg ikke vil være foruden.

Foruden værtsrollen til en række store sportsbegivenheder og -slutrunder, har Tina Müller bl.a. været vært ved uddelingen af Kronprinsparrets Priser, på “Hammerslag” og Dansk Melodi Grand Prix.

Lige før påske annoncerede Tina Müller imidlertid, at hun har valgt at stoppe som vært på “Hammerslag”, hvor hun nåede at lave 51 programmer.

– Jeg har virkelig elsket at lave “Hammerslag”. Det har været en lille vidunderlig familie, hvor jeg har holdt enormt meget af produktionsholdet og eksperterne. De har været mine tætteste kollegaer i en årrække, hvor jeg ikke har været så meget på sporten. Og så har det været skønt at rejse rundt og opleve Danmark, siger hun.

Men Tina Müller lavede et simpelt regnestykke: Hun dækker i hvert fald to slutrunder om året på “Sporten” og har derudover en del rejsedage med andre sportslige begivenheder.

“Hammerslag” optager typisk fem dage i træk næsten en gang om måneden, hvilket ville betyde over en måneds rejsedage oven i dem, hun allerede har.

Tina_Muller

– Der er sikkert tusind mennesker, som rejser lige så meget, som også har børn, og det vil helt sikkert kunne lade sig gøre, hvis jeg ville det. Men jeg har ikke fået Emma, fordi jeg skal bo på hotel i tre en halv måned om året og være væk fra hende. Det har jeg simpelthen ikke lyst til.

Tina Müllers svigermor havde ellers tilbudt at rejse med og passe datteren, når hun var på optagelser for “Hammerslag”, men det ville omvendt betyde, at Emma ville være væk fra sin far i dagevis flere gange i løbet af et år.

– Det ville bare ikke fungere for os. Det har været sjovt, hyggeligt og udfordrende at rejse rundt og vise huse frem i Danmark, men nu har jeg også gjort det i to et halvt år.

– Det er en så kort periode, hvor Emma er lille, og den vil jeg ikke gå glip af. Jeg føler jo, at jeg er så enormt heldig, at jeg har fået hende, og vil nyde hende mest muligt lige nu.

Nej til sociale medier

Tina Müller er født og opvokset i Benløse ved Ringsted, og hun er, som hun siger, i høj grad “klassisk dannet af foreningslivet”.

Hun dyrkede sport fra en tidlig alder, og især fodbold har fyldt meget. Det er ellers ikke, fordi hun kom fra en udpræget sportsfamilie.

Hendes mor var dagplejemor, og stedfaren var tømrer. Derfor var det heller ikke oplagt, at hun efter både idrætsefterskole og idrætshøjskole skulle ende på universitetet. Her førte en praktikplads på Viasat Sport til en ansættelse, og det blev vejen ind i sportsjournalistikken. Siden 2014 i form af rollen som vært på DR Sporten.

For Tina Müller har sport i høj grad handlet om dannelse og værdier, som har været med til at forme hende til den, hun er i dag.

– Sporten har handlet om frihed, venskaber og fællesskaber, men også glæde, passion og lidenskab. Jeg har lært rigtig meget ved at være i en fodboldtrup med 20 andre piger. Det har været en del af min opdragelse. Samtidig har jeg altid set sport som et frirum, siger hun.

Tina_Muller

Tina Müller er derfor stor tilhænger af og fortaler for foreningslivet i Danmark, hvilket hun i endnu højere grad har sat pris på, efter hun har stiftet bekendtskab med andre landes sportskulturer.

– Det er jo noget helt særligt i Danmark, at vi har et foreningsliv med så mange frivillige, som virkelig er med til at danne mange unge mennesker. Det er også et frirum for rigtig mange børn, som kan komme lidt væk hjemmefra og møde nogle andre voksne og børn.

Kort om Tina Müller

Født i 1975 og opvokset i Benløse ved Ringsted.

Har læst dansk og kulturjournalistik ved Københavns Universitet.

Tidligere journalist og vært på Viasat Sport.

Siden 2014 ansat på DR som vært på Sporten.

Har desuden været vært på bl.a. “Hammerslag”, Dansk Melodi Grand Prix og Kronprinsparrets Priser.

Mor til Emma på syv måneder, som hun har med journalist Anders Rud.

Efter hun selv er blevet mor, er de værdier, hun er opvokset med, blevet endnu tydeligere for hende. For hun ser på mange måder mange kontraster imellem sin egen opvækst og den verden, børn og unge møder i dag, hvor især sociale medier fylder meget.

Derfor er hun heller ikke den mest aktive på Instagram eller Twitter for at sige det mildt. TikTok figurerer hun slet ikke på. Og har heller ingen planer om det.

– Jeg kan godt være lidt i tvivl om, hvad det er, jeg skal have ud af de sociale medier. Men det er måske også derfor, at jeg ikke er så skarp til det.

– Jeg bruger det selvfølgelig i arbejdssammenhæng, fordi det oftest kan være et godt sted at hente informationer. Men jeg ville måske ikke benytte mig af det, hvis jeg havde et andet arbejde.

Af samme grund har Tina Müller og hendes mand også tidligt truffet et aktivt valg om, at de ikke vil eksponere deres datter på sociale medier.

– Det er et meget bevidst valg og noget, vi har haft mange, lange snakke om. Der er jo ingen tvivl om, at vi har lyst til at vise hele verden, hvor vidunderlig og skøn jeg synes, hun er, men vi vil ikke træffe det valg for hende.

Tina Müller vil i stedet lade sin datter selv bestemme, om hun vil på sociale medier, når hun er gammel nok.

– Jeg vil ikke trække noget ned over hovedet på hende. Bare fordi jeg har truffet et valg om at dele mit liv på sociale medier, så behøver hun jo ikke. Jeg er med på, at vi lever i en helt anden tid, men jeg må da indrømme, at jeg er glad for, at min egen barndom ikke ligger offentligt tilgængeligt på de sociale medier, siger Tina.

Når hun hører, hvordan unge i dag mistrives, får det hende til at tænke på sin egen opvækst og sætte ekstra stor pris på den.

– Jeg cyklede selv ned til fodboldbanerne eller spillede mur med naboen i flere timer eller tog på biblioteket. I al den tid anede jeg ikke, hvad andre end dem, jeg var sammen med, lavede.

Det får hende til at vende tilbage til, hvorfor hun er så stor fortaler for den danske foreningstradition.

– Jeg synes, den repræsenterer så mange gode værdier. Her handler det ikke om at være på eller få likes eller sidde med sin telefon hele tiden.

Tina_Muller

– På sociale medier kan du hurtigt føle, at du er uden for fællesskabet. Du kan som ung hele tiden se, hvad din bedste veninde eller nabo laver og tænke: Hvorfor er jeg ikke med der? Det tror jeg ikke er særlig sundt for børn og unge.

Tina Müller mener ikke, at “alting var bedre i gamle dage”, men hun forsøger at viderebringe de værdier, hun selv har haft glæde af i sin opvækst.

– Jeg ved da godt, at alting ikke var perfekt i 80’erne, men vi var nok mindre optagede af, hvad andre rendte og lavede. Jeg tænker tit på, at jeg eddermame er glad for, at jeg ikke er vokset op i en tid, hvor sociale medier fylder så meget.

Artiklen blev udgivet i femina uge 19, 2023.

Læs mere om:

Læs også