https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/oktober/vaccineprim.jpg
Selvudvikling

HPV-vaccine: Forskere frikender vaccinen

14. oktober 2013
af Lonnie kjer
Foto: All Over
Vi har hørt historier om unge piger, der mener, at HPV-vaccine har gjort dem syge, men nu frikender dansk-svensk undersøgelse den omdiskuterede hpv-vaccine, der er givet 175 millioner doser af på verdensplan.

Konklusionen er klar: Der er ingen risiko for autoimmune- og neurologiske sygdomme eller blodpropper hos de piger, der får HPV-vaccine, skriver Kræftens Bekæmpelse. En million piger indgår i undersøgelsen af den omdiskuterede HPV-vaccine, der er den største af sin slags og netop publiceret i British Medical Journal.

FAKTA

Autoimmune sygdomme er en fælles betegnelse for sygdomme, der opstår som følge af, at immunsystemet angriber kroppens egne celler.

Neurologiske sygdomme er sygdomme i nervesystemet, som eksempelvis epilepsi og lammelser

HPV-vaccine uden alvorlige bivirkninger

Som andre vacciner er HPV-vaccine blevet beskyldt for at kunne give alvorlige bivirkninger, men undersøgelsen konkluderer altså, at der ikke er en sammenhæng mellem opståede sygdomme og HPV-vaccine, men at der vil opstå sygdom ud af en så stor gruppe af mennesker. Det har bare intet med HPV-vaccine at gøre.

Forskere frikender HPV-vaccine

Men som alle andre vacciner, kan der opstå 'almindelig bivirkninger efter HPV-vaccine som feber, hovedpine, ømhed og rødme omkring vaccinationsstikket, men både internationale og danske myndigheder vurderer altså nu, at risikoen for alvorlige bivirkninger efter HPV-vaccine er meget lav.

"Vi har undersøgt 53 forskellige sygdomme, og vi finder ingen anledning til uro. Vores resultater støtter ikke, at HPV-vaccine øger risiko for en lang række alvorlige sygdomme," siger Anders Peter Hviid, seniorforsker fra Statens Serum Institut og en af forskerne bag undersøgelsen af den omdiskuterede HPV-vaccine.

300.000 piger undersøgt

Forskerne har benyttet de unikke nordiske befolknings- og sundhedsregistre og har på den måde dannet sig et detaljeret overblik over HPV-vaccine og eventuelle sygdomsdiagnoser for hver enkelt pige. Dem var der alene i 2006 300.000 danske og svenske piger, og det er blandt disse, Statens Serum Institut og Karolinska Instituttet i Sverige har sammenlignet sygdomsmønstre.

HPV-vaccine redder liv

Iben Holten, overlæge og projektchef i Kræftens Bekæmpelse siger om resultatet:
"Det kan ikke undgå at gøre indtryk, når man hører om piger, der oplever, at de har fået alvorlige bivirkninger af HPV-vaccine. Heldigvis viser denne meget store undersøgelse, at der ikke er flere alvorlige sygdomme blandt dem, der har fået HPV-vaccine, end dem der ikke er vaccinerede, og det kan forhåbentlig være med til at fjerne noget af den usikkerhed, der er opstået omkring HPV-vaccine, og få fokus tilbage på, at vi har en vaccine, som kan redde mange liv hvert eneste år," siger hun.

Læs også