https://imgix.femina.dk/media/article/1404-hvor-er-maendene.jpg
Selvudvikling

Hollywood: Hvor er kvinderne

27. januar 2014
af Rikke Lund
Foto: AllOver Press
Kvinderne er i mindretal i den amerikanske filmbranche. De får færre roller, lavere løn og mindre tøj på kroppen. Det viser en ny undersøgelse. Herhjemme er det heller ikke lige

24 kategorier. 163 mænd. 41 kvinder. Oscarnomineringerne er netop blevet offentliggjort, og indtil videre ser det ud til, at der er en noget skæv kønsfordeling i nomineringerne til de prestigefyldte priser. I hovedkategorien ”Bedste film” er de nominerede film udelukkende instrueret af en mand. Det samme gælder prisen for ”Bedste instruktør”, hvor der også kun er mandlige kandidater i spil. Måske har mændene været bedst? Eller måske har der bare ikke været meget kamp fra kvindernes side?

LÆS OGSÅ: Golden Globe: Se alle kjolerne

Hvor er kvinderne?

En ny opgørelse foretaget af New York Film Academy viser, at ligestillingen stadig halter bagud i Hollywood. Det amerikanske filmakademi har undersøgt, hvordan kvinder er repræsenteret (og portrætteret!) i de 500 bedst sælgende film fra 2007-2012. Resultatet er ikke særlig opløftende.

Hver gang der er en kvinde på et filmset, er der fem mænd. På samme måde er under en tredjedel af de talende karakterer på lærredet kvinder. Kun 10,7 % af de undersøgte film havde et balanceret cast, hvor halvdelen af skuespillerne var kvinder. Men er det så, fordi kvinderne bare er dårligere end mændene? Måske, men noget tyder på, at det ikke kun er det, der spiller ind, for når det er en kvinde, der sidder i instruktørstolen, ses der en stigning på 10,6 % i antallet af kvinder på lærredet.

Hun har jo intet tøj på!

Bh’er, trusser, dybe kavalergange og korte skørter er et almindeligt syn på det store lærred. Den kvindelige adgangsbillet til skærmen synes at være en villighed til at smide tøjet. Næsten en tredjedel af de kvindelige skuespillere bliver vist halvnøgne eller i seksuelt afslørende tøj. Det samme gælder kun for 9,4 % af mændene.

LÆS OGSÅ: Vi har da ytringsfrihed ... eller?

Ingen ligeløn

Men selvom kvinderne strutter rundt i miniskørt og bh, der umuligt kan tynge meget i kostumebudgettet, er deres lønsedler langt fra ligeså bugnende som deres påklædte mandlige kollegers. Forbes’ liste over de bedst betalte kvindelige skuespillere i 2013 viste, at de tilsammen tjente ca. 992 millioner kroner, mens de bedst betalte mænd tilsammen tjente lidt over 2,5 milliarder kroner. Blandt de 16 højest betalte skuespillere, var der ikke en eneste kvinde.

Den kvinde, der tjente flest penge på en enkelt filmrolle i 2013, var Angelina Jolie. 180 millioner kroner rullede ind på hendes bankkonto. Det er samme beløb, som de lavest betalte mænd på listen. Samtidig ser det ud til, at alder spiller en meget mere dominerende rolle i kvindernes finansielle succes.

Heller ikke lige i Danmark

Vi går heller ikke fri i Danmark. Filmbranchens kvinder herhjemme er ikke for nyligt blevet kortlagt, men filmmagasinet Ekko lavede sidste år en undersøgelse af skuespillere i danske spillefilm. Undersøgelsen viste, at rollerne heller ikke er ligeligt fordelt mellem kønnene herhjemme. I spillefilmene mellem 2008-12 var 73 hovedroller besat af mænd, mens kun 41 af filmene havde en kvinde i hovedrollen. Det er en forskel på 44 %.

Læs også