https://imgix.femina.dk/media/a3d6aa96aada445f8567bbd944ed948d.jpg
Selvudvikling

Hold ferie uden skænderier

11. juni 2011
af Christina Ove Holm
Illustration: Sisterbrandt
Ferien kan være højsæson for diskussioner i parforholdet. Sådan slipper du uden om dem

Sommeren nærmer sig, og så er der endelig tid til at være sammen. Grille, hygge, ta' til stranden, slappe af, lege med børnene og alt det andet, som vi aldrig når i den travle hverdag. Men hvorfor er det, at mange af os ender med at bruge ferien på at skændes og i stedet for at nyde tiden sammen bare længes efter at komme tilbage på arbejde? Psykolog Annette Due Madsen, som er centerleder i Center for Familieudvikling i København, har brugbare svar og råd til, hvordan man undgår, at ferien bliver et langt skænderi og fuld af dårlig stemning.

Morgenhår og sutsko
Annette Due Madsen understreger, at en god ferie med partneren og børnene ikke behøver at indeholde hverken flyrejser eller dyre Tivoli-ture og andre kostbare udflugter. Mange forældre tror, at vi skal finde på sjove og fantastiske ting for vores børn, når det er ferietid, men ofte er det slet ikke det, der er behov for.
- Mange børn har rigtig meget brug for ro. Det handler om at være sammen, have tid til hinanden og gode øjeblikke, hvor børnene føler sig integreret i fællesskabet og forstået af os voksne. Det er den gode feriestemning, hvor mor og far griner, og vi har tid til at gå rundt med morgenhår og sutsko, der betyder noget på den lange bane, siger Annette Due Madsen.

Test: Hvilken ferie passer til dig

Planlægning
De fleste mennesker lever et travlt liv med job, familie og fritidsaktiviteter. Det kræver, at man afsætter god tid til at planlægge - ikke bare ferien, men hele sin hverdag sammen. En familie er et lille firma, hvor de voksne er de ansvarlige for, at der er en god planlægning, så konflikter bliver minimeret.
- Det er vigtigt med god planlægning, hvor de voksne arbejder sammen som et team, og hvor børn kan mærke, at far og mor tager ansvar for at lægge ting til rette for de daglige opgaver og udfordringer.

Læs også: 4 veje til det gode skænderi

Hold venskabet
En tredje meget vigtig ting, som giver et godt fundament for den gode hverdag og de gode ferier, er at pleje sit venskab. Ofte starter man relationen ved at være rigtig gode venner, men desværre bliver det tit afløst af, at man behandler hinanden dårligere, end hvis det var éns ven. Venskab skal plejes - også i parforholdet.
- Prøv at tænk på, hvordan man er over for en ven. Hvordan man taler til en ven, hvordan man opfører sig over for en ven. På samme måde skal man være over for sin partner. Og så skal vi gøre "venskabsting" sammen. Ting, som skaber glæde og giver inspiration til éns liv sammen, tilføjer hun.

Konfliktløsning
Man skal løbende afsætte tid til at snakke om det, der ikke er nemt. For hvis man ikke giver sig tid til de vigtige samtaler, hober problemerne sig op. Det kan man bruge noget af ferien på, mener Due Madsen, men det er også vigtigt, at man gør det løbende i livet. - Man kan ikke gemme alle konflikter til sin ferie. Så kommer det aldrig til at gå godt, siger hun.

Læs også