https://imgix.femina.dk/media/549ab79da82441618bad799b9aaacf13.jpg
Selvudvikling

Her er recepten på lykke!

3. august 2011
af Presse
foto: PR
Lykken er forskellig for os alle, men i følge læge og sexolog Jesper Bay Hansen har den alligevel en recept. Læs med her og få hans bud på, hvad lykke egentlig er.

Oestrogen.dk bringer her et uddrag fra lykkebogen, Recepten på lykke. Bogen er skrevet af læge, sexolog og forfatter Jesper Bay-Hansen og er netop udkommet i dag. Recepten på lykke er den største og mest omfattende danske lykkebog til dato og har været ventet med spænding. Oestrogen.dk har som det første digitale medie fået lov til at bringe dette uddrag taget fra et kapitel, der beskriver linket mellem lykke og succes. Det viser sig nemlig at aktiviteter, der booster vores lykkefølelse, ikke alene giver os mere glæde og lykke men også øger chancerne for succes.

FAKTA

Jesper Bay-Hansen er speciallæge i almen medicin med videreuddannelse i sexologi, kognitiv terapi og kognitiv coaching. Han har i flere år arbejdet med lykke i livet og beskæftiger sig til daglig med lykke i relation til vores sundhed, seksualitet, arbejde, fritid, værdier m.m. Han har en privat samtaleklinik, Klinik for Sexologisk Rådgivning og Samtaleterapi.
Derudover underviser Jesper Bay-Hansen på forskellige sundhedsuddannelser og er en efterspurgt foredragsholder. Han er aktuel med foredragene: "Bliv lykkelig" og "Boost din lykke med erotisk kunst" og aktuel med kurserne: 1-dags kursus om depression og sex samt et ugekursus i lykke og trivsel i Spanien.

Læs mere på www.sexogsamtale.dk

Uddrag: "Vi har alle mål i livet, uanset hvor i livet vi er, og uanset vores lykkeniveau. Mål er nemlig udtryk for behov, og den dag, vi slet ikke har behov for noget overhovedet, er vi døde! Derfor har alle mennesker mål i livet til ethvert tidspunkt, men målene kan variere meget, være store og små, dybtfølte og personlige eller overfladiske og upersonlige."

Uddrag:

Mål, anti-mål og selvmål
På mine kurser i lykke har jeg hørt mange gode bud på mål i livet, alt fra "at være en god mor", "at gøre en forskel" til "at leve et langt, sundt liv". Der er jo ikke noget rigtigt eller forkert blandt alle disse mål, som vi i større eller mindre grad er bevidste om. Men der er også mindre bevidste mål, som måske først bliver tydelige i bestemte situationer, eller når vi oplever bestemte behov. Disse mindre bevidste mål er ikke mindre sande, blot mindre synlige for os selv.

Dertil er der mål, som vi vil gøre alt for at undgå. Man kan kalde disse anti-mål. Det kan være at undgå overarbejde, at undgå foie gras på menukortet eller undgå kollegaen, der lagde an på dig til julefrokosten (ja, selv mad og sex kan faktisk være anti-mål). Når jeg taler om mål og anti-mål i denne sammenhæng, er det, fordi værdien, vi tillægger målet, er afgørende for vores motivation. Dertil er troen på, at målet vitterligt kan nås, eller anti-målet undgås, også afgørende. Ifølge en sådan motivationsteori er værdien af vores mål kombineret med vores forventninger til, at målet kan nås, bestemmende for, hvor motiverede vi er. Hvis man ønsker at øge sin motivation, kan man derfor arbejde med disse to størrelser, øge værdien af målet eller øge troen på, at målet bliver nået.

En tredje type mål vil jeg kalde selvmål. Det er mål præget af alvorlige fejlskøn, hvor du enten har tillagt målet alt for stor værdi eller overvurderet sandsynligheden for, at målet vil blive nået. Hvis du stræber efter sådanne mål, vil det lykkemæssigt set være selvmål. Hvis du overvurderer værdien af målet, vil du i stedet for en glædesfyldt succesoplevelse høste en fiasko og skuffelse. Hvis du overvurderer sandsynligheden for, at målet nås, kan du bruge et helt liv på at stræbe efter et uopnåeligt mål. I denne situation er det særlig vigtigt, at du i det mindste høster tilfredsstillelse og positive emotioner undervejs, for succesoplevelsen ved at nå målet vil du ikke opleve. I tilfælde præget af sådanne fejlskøn vil det eneste rigtige være at indstille sin stræben og opstille nye mål med et reelt lykkegivende potentiale. Og så i øvrigt tage ved lære af sine fejlskøn og fremover indhente løbende feedback, så man bedst muligt sikrer sig, at man er på rette vej mod målet.

Hvad vælger den "smarte lykkeridder"? Personlige mål eller overflademål?

Find svaret i Recepten på lykke, der er udkommet i dag og kan købes i landets boghandlere.

Læs også