Helena Christensen
Selvudvikling

Helena Christensen: Jeg bliver en tosset gammel kvinde med blåt hår

19. august 2017
af Anne-Sophie Jessen
Vi var mange, som bad om ”Helena-hår” hos frisøren i 1980’erne. Og vi var mange, som faldt i svime over de grønne øjne, den nougatfarvede hud og de høje kindben. Og sukkene de var højlydte på teenageværelserne, når blikket ramte vores eget spejlbillede, der viste en bebumset virkelighed, som lå langt væk fra eksotiske Helena Christensens. Så da undertegnede fik mulighed for at møde Helena Christensen til en snak om alder, skønhed og hudplejemærket Nimue, som hun er ambassadør for, så var det med lige dele benovelse og nysgerrighed.

Helena Christensen

Få kvinder har prydet så mange forsider på internationale magasiner som Helena Christensen. I næsten 30 år har hun arbejdet som topmodel i hele verden. Det er en exceptionel lang karriere for en model. Og nok er Helena skøn som en gudinde. Men hun er vel ikke hævet over tiden og årenes gang. Eller er hun?

48 år er den dansk-peruvianske kvinde blevet. Og som hun sidder der, klar til interview med perfekt hår, sorte blonder og glimmersko, så virker hun som en moden og selvsikker verdenskvinde. Konstant veksler hun mellem dansk og amerikansk. De mange år i New York fornægter sig ikke.

Hun er skarp i replikken og har den der snert af ligegladhed, som nogen af os får med alderen. Hun gider ikke tale om hvad som helst. Men samtidig ligner hun sig selv fra 1980´er-billederne. Hun er ligesom uberørt af alder. Meget ny og ung. Ikke på botox-måden. Det er slet ikke kunstigt. Men skyldes måske snarere, at hun passer på barnet inden i.

Hvad er din daglige skønhedsrutine?

Koldt vand i hovedet – sådan begynder jeg hver dag. Jeg har nemlig svært ved at vågne. Og så har jeg lige lært at bruge skin tonic. Det er hudplejemærket Nimue, som jeg har udviklet produkter sammen med, der har inspireret mig til det. Det er et produkt, der også giver en frisk start. Og ellers er jeg med på vognen med serum, ansigtsmasker og gode cremer. Alt sammen for at give min hud masser af fugt.

Hvad gør du for at holde dig i form?

Grundlæggende så tror jeg på en sund livsstil. Men jeg elsker mad. Virkelig meget! Og jo – jeg går efter de ting, som jeg ved, gør noget godt for sundheden: avokadoer, vand med citron, blåbær osv. Men jeg lever ikke efter noget stift kostskema. Jeg spiser, hvad jeg har lyst til. Så derfor træner jeg – især boksning. Det brænder virkelig kalorier af.

Hvad gør du, når du skal slappe af?

Jeg synes, at stress er et stigende problem i vores samfund. Og stress er virkelig skadeligt. Derfor er jeg opmærksom på at finde tid til ro. Og så er det jo så populært at meditere – men det gør jeg ikke. Jeg kan ikke rigtig finde ud af det. Der kommer hele tiden lyde, og jeg bliver distraheret. I stedet ryder jeg op. Jeg tager alt tøjet ud af skabet og sorterer det. Og det jeg ikke bruger, giver jeg til second hand-butikker eller Røde Kors. Det giver mig ro kun at have det, som er mest nødvendigt.

Hvordan har du det med din alder?

Fint! Jeg synes, at anti-age er et mærkeligt begreb. Det bliver brugt for at få folk til at købe. Men jeg mener ikke, at der kommer noget godt ud af at skjule sin alder. For mig handler skønhed mere om glød og om at stå ved og vise sine rynker og fregner.

Hvordan synes du, at modne kvinder bliver vist i medierne?

Medierne er hykleriske. De skriver om, at vi skal nyde den alder vi har, og samtidig forklarer de os om alt det, vi skal gøre for at se yngre ud. Den snak gider jeg altså ikke høre på.

Hvad tænker du om din egen alder – du runder jo de 50 om et par år?

Ved du hvad, jeg synes ikke, at alder er så interessant et emne. Min egen alder spekulerer jeg ikke på. Jeg møder ældre kvinder, der er helt uafklarede med sig selv og deres liv – og unge kvinder, som er fuldstændig i balance. Og vice versa.

Alder fortæller ikke noget om en person. Det er min erfaring. Selv er jeg et stort barn indeni. Det vil jeg blive ved med at være. Jeg passer på det barn. Og så glæder jeg mig til at blive en tosset gammel kvinde. Min plan for alderdommen er at farve håret knald blåt, danse og nyde livet!

Læs også